In Nederland en België is de wolf al sinds het begin van de negentiende eeuw verdwenen. In 1886 werden de allerlaatste wolven van België geschoten. In Nederland werd er in 1897 nog een gezien bij Heeze.

wolfIn Italië en Spanje is de wolf nooit verdwenen. Polen, Duitsland en Frankrijk hebben al behoorlijke populaties. En gezien een wolf zeker 60 km per nacht kan afleggen, was een terugkeer mogelijk. Natuurverenigingen zien deze predator als een (gedeeltelijke) oplossing voor het teveel aan reeën en everzwijnen.
Het TV-programma ‘Dieren in Nesten’ kon in september 2011 beelden maken van een wolf bij Gedinne (Ardennen). Voor het eerst in 100 jaar (12/1/18) is er een (uit Duitsland geïmmigreerde) wolf gespot in Vlaanderen. Een toerist die immigrant kan worden. Naya (en haar welpen) zijn doodverklaard op 30/9/19. Vermoedelijk in juni door een jager uitgeschakeld. Sinds 2020 is er een groeiende populatie.

Vermoedelijk in de nacht van 3 op 4 juli 2013 is de eerste wolf in 150 jaar op Nederlands grondgebied meteen doodgereden nabij Luttelgeest in Flevoland. DNA-onderzoek moet aantonen of het om een echte Europese wolf dan wel om een kruising tussen een hond en een wolf gaat.
(Maar het zou ook om een (import)grap kunnen gaan.)

Wolvin Naya liep 500 km, tot 70 km per nacht van Lübtheen (Duitsland) naar Vlaanderen.

De wolf (Canis lupus) is een roofdier, en de voorouder van de hond. Onze husky lijkt er op.
De wolf leeft in roedels met een sociale structuur. In roedelverband wordt bij voorkeur gejaagd op grotere hoefdieren. Solitaire jagers zoeken kleiner wild.
Met zijn enorm krachtige kaken kan hij het been van een eland in een hap doorbijten. Een wolf kauwt niet, maar scheurt het vlees in stukken en slikt die door.

Wolven meten 80 tot 160 cm, met een staart van 30 tot 50 cm. De schouderhoogte is 65 tot 80 cm. Vrouwtjes zijn zo'n tien procent kleiner dan mannetjes, die 20 tot 80 kg wegen.

De vacht varieert van bijna wit over tinten blond en oker tot grijs, bruin en zwart.
De lange haren op de schouders vormen een kam in het bovenste gedeelte van de hals.
De haren op de wangen zijn lang en vormen bosjes.
De wintervacht isoleert zeer goed. Wolven kunnen comfortabel rusten in open gebieden bij -40 °C. (Ze hebben dus geen schapenvacht nodig!)
Hij heeft scherpe zintuigen: gehoor, reukzin en zicht, dat zelfs in het donker uitstekend is.
Bij een gemiddelde worp van 4 dieren kan de roedel na 2 jaar al uit 10 dieren bestaan.

Mensen worden zelden aangevallen, tenzij ze in de buurt van een nest met jongen komen, of de wolven zeer hongerig zijn.

Tot nu toe was bekend dat er tot in de hoge middeleeuwen (10e tot 12e eeuw) nog beren in de Benelux voorkwamen. Er zijn berichten over berenjachten in de Lage Landen en er zijn botten van de beer gevonden bij archeologische opgravingen in ongeveer 25 plaatsen in Nederland en Vlaanderen.

Huilen met de wolven (in het bos): meeroepen met de rest van het gezelschap (zonder het eens te zijn).

(Wolven kunnen hiermee kilometers ver communiceren.)


Welk dier bestaat voor 75% uit wol?
Een wolf.

Democratie is twee wolven en een lam
 die stemmen over wat voor lunch ze hebben.
(Benjamin Franklin)