In het woord herken je vegetatie, en vegetable (Engels), wat 'groente' betekent.

Tussen 400 voor en 200 na Chr. leefde in India praktisch iedereen vegetarisch.

Vegetariërs leven doorgaans gezonder, met een lagere BMI, bloeddruk en cholesterolspiegel. Dit is door minder verzadigd vet, cholesterol en calorieën te eten.

Een vegetariër is iemand die geen vlees eet.

Een lacto vegetariër eet ook geen eieren, wel melk- en kaasproducten.

Een ovo-vegetariër eet  ook geen kaas en melkproducten, maar wel eieren.

Een lacto-ovo vegetariër eet geen vlees, vis of gevogelte, wel eieren, melk en kaas.

Een pescotariër eet geen vlees, gevogelte en zuivel, maar wel vis.

Een pollotariër eet geen vlees, vis en zuivel, maar wel gevogelte, voornamelijk kip.

Een veganist eet en gebruikt geen dierlijk product of bijproduct, dus ook geen voedsel waarin  die verwerkt zijn, geen leer of wol.

Een Ethical Vegan is veganist om hoofdzakelijk ethische redenen.

Een fruitariër eet enkel fruit en noten, dingen waarvoor geen plant gedood wordt.

Raw Food aanhangers eten enkel rauw voedsel.

Paleo vegetariër is een vegetariër die eet als onze verre voorouders. Vooral natuurlijk en (industrieel) onbewerkt voedsel, geen suiker, peulvruchten, granen of gluten.

Paleo veganist eet ook geen (vlees en vis) zuivel, eieren, honing.

De twijfelgevallen of starters: de flexitariër of parttime vegetariër eet vaak vegetarisch vb. een dag of meerdere per week.

Het origineel: de omnivoor, of ‘alleseter’ eet plantaardig en dierlijk. In westerse ogen is het verst gevorderde specimen de Chinees.

Een ecotariër & is een flexitariër die eetkeuzes maakt met oog op duurzaamheid en een gezonde planeet en -(consu)mens. Hij kies voor  lokaal, zo  veel mogelijk biologisch en fairtrade, korte keten, dierenwelzijn en bio-afbreekbare verpakking.

Er bestaan er nog, voor elk wat wils: mono-islands, Freegan, Low FODMAP Vegan, glutenvrije vegan, Paleo Vegan / Pegan, Starch Solution Vegan, High Carb Low Fat Vegan, Raw Till 4 Vegan, Whole Foods, Plant-based Vegan,..

Ik zou er zelf nog wel wat kunnen verzinnen. Een mens zou door het bos de vegetariër niet meer zien.

Belangrijk is dat je bij iedere dieetvorm voldoende van alle noodzakelijke mineralen, vitamines en sporenelementen (als ijzer) binnenkrijgt, ook die normaal via vlees opgenomen worden. Gebruik dus een gevarieerd en aangepast dieet.

Vitamine B12 is cruciaal voor de correcte en adequate aanmaak van rode bloedcellen uit stamcellen in het beenmerg. Wie een tekort heeft krijgt bloedarmoede met als eerste symptomen vermoeidheid en hartkloppingen. Wie vegetarisch eet, krijgt vitamine B12 binnen via zuivel en eieren.

(Zie ook Vitamine B12, en eendenkroos)