Ons lichaam heeft energie nodig om op temperatuur te blijven, levensprocessen (ademen, hartritme) te onderhouden, te bewegen (spiercontracties), te groeien en weefsel (dode cellen, wondjes) te herstellen. Die energie halen we uit voeding. De hoeveelheid energie die een lichaam in volledige rust per dag verbruikt ( "basaal metabolisme" of BMR: Body Metabolism Rate) is ongeveer 70 kcal/h, of één kcal/h per kilogram lichaamsgewicht.

energievoedingEnergie kan gemeten worden in joules of in calorieën.
Een calorie (cal) is de (verouderde maat voor de) energie nodig om 1 gram water op te warmen van 14,5 graden Celsius tot 15,5 graden Celsius. Een calorie is equivalent aan 4,184 joule.
Een joule (J) is de energie nodig om een gewicht van 1 kilogram (kg) over een afstand van 1 meter (m) te verplaatsen met een kracht van 1 newton (N). Elektrische energie wordt meestal gemeten in kilowattuur (kWh). 1 kWh is 3 600 000 J of 3,6 MJ ( MJ is megajoule). Een joule is een wattseconde. Een lamp met een elektrisch vermogen van 1 watt verbruikt in 1 seconde 1 joule elektrische energie.

Ons lichaam gebruikt energie om te functioneren. Als je meer eet dan nodig wordt overtollige energie opslaan in de vorm van triglyceriden die bestaan uit verschillende vetzuren. Die worden gestockeerd in de adipocyten of vetcellen. Ook eiwitten en koolhydraten komen in deze voorraadkamers terecht.

Als we minder energie binnenkrijgt dan nodig gaat ons lichaam die vetcellen, of beter: de inhoud ervan opsouperen. De vetmoleculen worden opgebroken in glycerol en vetzuren, die als energiebron dienen. Zuurstof  breekt de chemische verbindingen. Dat levert energie, water en CO2. Het grootste deel van het gewichtsverlies ademen we uit als CO2 en water.

Het totaal aantal vetcellen blijft behouden, maar ze zijn leeg. Extra eten kan ze weer vullen, waardoor een jojo effect dreigt. Het kweken van meer spierweefsel helpt. Dit zorgt voor een aanpassing van het lichaamsmetabolisme.  Spieren zijn op vlak van stofwisseling en energiegebruik veel actiever dan vetweefsel. Zij zullen eerder energie verbranden dan opslaan.

‘Diëtist: lijnrechter.’(Hugo Olaerts)
‘De enige manier om gezond te blijven is eten wat je niet wilt,
drinken wat je niet lust en doen waar je geen zin in hebt.’
(Joey Adams)

 


Beweging en voedingKlDe energie uit de voeding wordt geleverd door koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol:

  • 1 gram vet levert                                               37 kJ ( = 9,3 kcal, dus 9300 calorieën)
  • 1 gram alcohol levert                                         29 kJ ( = 7,1 kcal)
  • 1 gram koolhydraten (suiker of zetmeel) levert     17 kJ ( = 4,1 kcal)
  • 1 gram eiwit levert                                             17 kJ ( = 4,1 kcal)

Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger het calorieverbruik (afhankelijk van conditie, geslacht e.d.). Het calorieverbruik is dus afhankelijk van de activiteit, bij benadering:

    Liggen: 68 kcal/h;
    Ontspannen zitten: 71 kcal/h;
    Ontspannen staan: 75 kcal/h;
    In de houding staan: 78 kcal/h;
    Wandelen aan 3,6 km per uur: 210 kcal/h;
    Wandelen aan 6 km per uur: 350 kcal/h;
    Fietsen aan 15 km/h: 380 kcal/h;
    Zwemmen: 640 kcal/h;
    Joggen: 750 kcal/h.

Onze hersenen maken slechts 2% van ons lichaamsgewicht uit, maar 500 van de 2.000 cal/dag (25%) gaan naar de hersenen. (Bij een aap minder dan 10%, onze hersenen hebben meer volume en meer verbindingen.) De hersenen gebruiken glucose als brandstof maar ook melkzuur en zuurstof als energiebron voor het aan en uitschakelen van hersencellen en het aanmaken van signaalstoffen (neurotransmitters).

De werkingen van andere organen (hart, longen, lever, nieren) meegerekend verbruiken je organen 60% van deze dagelijkse calorieën. Spijsvertering (incl. kauwen, slikken…) verbruikt ook nog 10%. 

Een gezond en gevarieerd dieet (volgens de Nederlandse Schijf van Vijf (of de Vlaamse Voedingsdriehoek) staat in correlatie tot een groter hersenvolume. Welke factor oorzaak of gevolg is, is nog niet aangetoond. De nieuwe voedingsdriehoek (2021) is duurzamer en integreert gezondheid en milieu: minder rood vlees en (ultra)bewerkt voedsel, snacks en fastfood en meer vers, seizoensgebonden groenten en fruit, peulvruchten, volle granen en noten.

Een volwassen man van  70 kilogram heeft 161.000 kilocalorieën  in de vorm van koolhydraten, vetten en eiwitten opgeslagen in zijn weefsels. Om niet te vermageren heeft hij bij gemiddelde activiteit ca. 2.600 kilocalorieën per dag nodig, een vrouw 2.000. Theoretisch heeft hij voldoende voorraad voor twee maanden zonder eten (wel drinken).
Na een maand beginnen organen één voor één uit te vallen. Eerst de darmen, lever en nieren. Daarna hart en zenuwstelsel (met een hartstilstand bij gebrek aan energie om te pompen).
Artsen zien bij anorexiepatiënten dat het hart begeeft als de body mass index (BMI) tot 12.5 zakt. Uit concentratiekampen (WO II) weten we dat mensen met weinig calorieën per dag nog maanden of zelfs jaren kunnen blijven leven.

Gezonde en gevarieerde voeding bevat alle nodige stoffen, ook mineralen en vitamines. De schijf van 5 (Nederland) of de voedingsdriehoek (België) geven een overzicht hiervan: veel bewegen; minstens 1,5 liter water drinken; ruim granen en aardappelen; veel groenten en fruit; daarnaast wat vis, vlees, ei, zuivel en/of vervangproducten; weinig smeer- en bereidingsvetten; en een klein restje van overbodige snoep, alcohol.

Jaarlijks gaat er ca. 1.000 kilo eten en drinken door je lichaam. Het idee dat het kauwen en verteren van sommige groenten en fruit meer energie zou kosten dan opleveren zorgde tussen 2011-2016 voor voedsellijstjes met ‘negatieve calorieën’.  Onderzoek in 2019 toonde aan dat het vermelde aantal calorieën in voedingsmiddelentabellen een bruto hoeveelheid is waar de energiekost van de verwerking nog af moet,  maar dat de balans in alle gevallen, zelfs bij het kauwen van een rauwe stengel selderij, toch positief blijft. Het was dus helaas een fabel.

Voedsel legt bij de gemiddelde man het traject van ingang tot uitgang af in 55 uur. Bij een vrouw in 72 uur. Waarom, of welke gevolgen dit verschil heeft, is (nog) niet bekend. Het voedsel wordt in de dunne darm door samentrekkingen (peristaltiek) aan een snelheid van 2.5cm/minuut verplaatst.

In het lichaam van een volwassene worden dagelijks 50 miljard oude of afgestorven cellen afgevoerd en vervangen. Dit zijn de meest uiteenlopende cellen, van haren tot huid en van spieren tot nagels. Hierdoor wordt ons lichaam (haar, spieren…) jaarlijks ongeveer compleet vernieuwd. Per dag wordt gemiddeld 1 à 2 % van de eiwitten in je spieren vernieuwd, bij hersenen is dat 3 tot 4 procent. Spierweefsel is na ongeveer drie maanden compleet vernieuwd. Hersenweefsel na vier tot vijf weken.