Onze gematigde klimaatzone telt ongeveer 10.000 eetbare (wilde) planten.
Enkele algemeen voorkomende en makkelijk te herkennen en te vinden eetbare planten moet je zeker kennen.
Gebruik het blad en bereid het als “normale” bladgroenten (spinazie of kool). Jong blad is malser dan ouder, dikker blad, en geschikter als salade.

onkruidsaladeBrandnetel (Urtica): smakelijk. Minimaal 6 minuten koken i.v.m. het mierenzuur dat in de naalden zit. Ook lekker als thee.
Paardenbloem (Taraxacum officinale): smaakt enigszins bitter. Door te koken wordt de smaak zachter. De wortel kan gedroogd en geroosterd, en fijngemalen als koffie gebruikt worden. Misschien heet de bloem zo omdat paarden de blaadjes graag eten? Of omdat het een paardenmiddel was om te plassen? In het Frans heet ze pissenlit (plas in bed), en in het Nederlands soms ook pisbloem.

Muur of vogelmuur (Stellaria media): heeft lekkere zachte bladeren, rauw eetbaar in een salade.
Melde of Ganzenvoet: voorloper van de gecultiveerde spinazie. Mals blad. Ook eetbaar is de nauw verwante Brave Hendrik (Chenopodium bonus-henricus).
Madeliefje (Bellis perennis): jonge bladeren als salade. Ook bloemen en bloemknoppen zijn eetbaar.
Smeerwortel (Symphytum officinale): de grote vlezige bladeren koken. Niet verwarren met vingerhoedskruid!
Klaver (Trifolium): rauw eetbaar in een salade. Gekookt smaakt beter. Van het blad wordt in Ierland meel gemaakt en brood gebakken. Klaver is meerjarig, dus ieder jaar op dezelfde plek terug te vinden. Het meest bekend zijn de witte (Trifolium repens) en de rode klaver (- pratense).
Het jong blad en de bloemen kunnen vers gegeten worden. De wortel is eetbaar, maar moet wel goed gekookt worden.
Het klavertjevier is een zeldzame mutatie van de driebladerige klaver. Het voorkomen wordt geschat tussen de 0,1% en 0,01%. De oorzaak van de mutatie wordt gezocht in vervuiling en andere omgevingsfactoren.
Weegbree (Plantago): bittere smaak, als spinazie of salade te bereiden. Bij oud blad de bladribben verwijderen
Zuring (Rumex): neem jonge bladeren, ze zijn rauw te eten maar smaken zeer sterk. Gekookt is de smaak minder scherp. Krulzuring (Rumex crispus) moet eerst gekookt worden.
Wilgenroosje (Chamerion angustifolium): het blad is smal en lijkt op wilgenblad. Verzamel jonge bladeren en kook ze. Niet verwarren met vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)!

Brandnetel: mug onder de planten.
(Levi Weemoedt)