3 kl viooltje eetbNiet alleen blad, wortel en zaad van sommige planten zijn eetbaar, ook de bloem. Meestal zijn dan alleen de bloemblaadjes eetbaar, de bloembodem soms, de stengel niet (die is vaak bitter).


Koop of pluk enkel bloemen die gekweekt zijn zonder bestrijdingsmiddelen. Pluk niet langs drukke wegen of op industrieterrein. Ook monocultuurvelden (en de randen) zijn meestal besproeid. Was in het wild geplukte bloemen voor je ze eet.
Je kan ze vers of gedroogd gebruiken.

 

De meest gebruikte eetbare bloemen, die ook nog wat volume bieden, zijn natuurlijk bloemkool, broccoli en artisjok.


Echte bloemen worden meer gebruikt als decoratie of kruid.

 

oostindische kersWaterkers en Oost-Indische kers, courgette, pompoen, Egyptische ui, rozemarijn, bieslook, tijm, oregano, basilicum, salie, munt, bernagie, komkommerkruid, jasmijn, kamille, valeriaan, kaasjeskruid. De groene zaden van Koriander.

Bloemen van doorgeschoten spruitkool, rapen, radijs, rammenas, mosterd, rucola, cichorei en witlof.

Erwten (Pisum sativum) en reukerwten (Lathyrus odoratus).
Madeliefje, teunisbloem, rode klaver, de gele lintbloemen van zonnebloem (en de rijpe pitten), citroengeranium, witte en paarse dovenetel, daslook, paardenbloem, duizendschoon, moerasspirea.
Goudsbloem (calendula). Lavendel. Korenbloem.
Vlierbloesem, appelbloesem, kweepeerbloesem, hop, meidoorn, brem.
(Driekleurig ) viooltje, pioen, phlox, rozen, stokroos, leeuwenbekje, sleutelbloem, lievevrouwebedstro.
Dahlia, Dianthus (tuinanjer), tulp, primula (Primula vulgaris), hosta, maarts viooltje, vlijtig liesje (Impatiens), daglelie, geranium, chrysant, afrikaantjes (tagetes).
Klein hoefblad, maagdenpalm (enkel bloem).

pompoenbloemVoor thee zijn er nog veel meer soorten te gebruiken, o.a. sleedoornbloem, vlierbloesem…

Het medicinaal gebruik van bloemen is nog ruimer, maar vergt uiteraard gedegen kennis van planten en te gebruiken dosis.

Vergiftigde bloemen (en struiken)

Al van in de jaren ’90 worden er op (snij)bloemen en struiken uit tuincentra tot honderden, zelfs illegale, bestrijdingsmiddelen gevonden. Je verwelkte ruiker hoort dus niet op de composthoop, maar bij het KGA (Klein Gevaarlijk Afval) en kca (klein chemisch afval). Ook in 2018 (Greenpeace) en 2021 (Keuringsdienst van Waarde) werd op het merendeel van de plantjes met het label 'Bee friendly' nog voor insecten dodelijke bestrijdingsmiddelen gevonden. Vaak gaat het over neonicotinoïde als imidacloprid met concentraties tot 0,77 mg gif/kg, terwijl 0,001 mg al  270 honingbijen kan doden.