De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948) luidt:
First-Aid"Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken."

Informatie over verzorging van kwetsuren kan kort samengevat worden: ontsmetten, eventueel afkoelen tegen pijn en zwelling, en steriel verbinden. Is het ernstiger: bel het noodnummer en zoek professionele hulp.

Daar heb je weinig aan als er geen telefoon is, of geen professionele hulp.
Als je wil kan je beter voorbereid zijn om op de juiste manier in te grijpen: volg nu een cursus E.H.B.O.. Als je het nodig hebt, is er de tijd en mogelijkheid niet meer voor. Hieronder vind je wat tips.

‘Vanaf het ogenblik dat je een EHBO-doosje koopt begin je ongelukken te krijgen. ’ (Georges Mikes)
Trauma: schoonmoeder.

Pas bij het koelen op voor plaatselijke bevriezing van de huid. Leg ijs of kompres niet rechtstreeks op de huid. Leg er een (steriel) doekje tussen.

Urine is steriel en vrij zuur, en kan als er niet beters voorhanden is gebruikt worden om te ontsmetten. Look ontsmet ook.
Larven van de groene vleesvlieg (Phaenicia sericata) zijn nauwkeurige chirurgen. Ze eten alleen het dode weefsel in een wond en laten het gezonde weefsel met rust. Dat zorgt voor een drastische afname van de voedingsbodem voor bacteriën. Ze produceren ook stoffen die het herstel van de wond versnellen. (Maar kunnen ook ziekten overbrengen.)

Van enkel diersoorten wordt vermoed dat ze ‘medicatie’ gebruiken: honden en katten die gras eten (als wormenpil), apen die voedingsstofarme bladeren eten, vermoedelijk om van inwendige parasieten af te komen. Chimpansees (Gabon) die een wonde met een geplet insect insmeren. Er zijn 22 observaties van dergelijke verzorging open wonden bij zichzelf of … bij soortgenoten!