Een deel van de (opper)huid is weggeschuurd.
abrasionsSchoonborstelen, wassen en ontsmetten doe je vanuit het centrum naar buiten. Het is minder pijnlijk als dat binnen de dertig minuten gebeurt. De zenuwuiteinden zijn dan nog verdoofd door het trauma.
Luchtig en steriel afdekken. Bij kleine, zuivere wonden en schaafwonden is een ontsmettingsmiddel niet echt nodig.

(Betadine kleurt bruin, zo kan je zien waar het aangebracht is. Als de kleur verdwijnt is het uitgewerkt en moet je het opnieuw aanbrengen.)

Dieren likken hun wonden. En ook de onze. Het is een instinctieve reactie.
Speeksel bevat nochtans ook bacteriën. Maar voor wondjes lijkt het heilzaam (de meningen zijn verdeeld). Het is het oudste ontsmettingsmiddel. ‘Moederkeszalf’ bevat enzymen die bacteriën te lijf gaan. Per dag produceer je tussen de 500ml-1000ml speeksel. Immuunglobulinen bestrijden slechte bacteriën en houden
de tanden in relatief goede conditie.
Het spreekwoordelijke likken van de wonden is allicht niet zo dom. Ik zou het beperken tot eigen, kleine en propere wondjes.
Ach, soms hebben mensen zelfs wel eens de neiging om met hun tong in de mond van een ander te likken. Zelfs dat is resistentie verhogend en zelden dodelijk...

De hemelsleutel (Hylotelephium telephium, synoniemen: Sedum telephium, S. purpurascens en S. purpureum) is een vaste plant, die behoort tot de vetplantenfamilie (Crassulaceae).
Je kan het blad breken en er dan er een vliesje afpellen dat gebruikt kan worden bij de behandeling van open wonden.

Dodoens noemde het al Wondencruyt (ook voor brandwonden).
Het Cruydeboeck van deze Mechelse plantkundige en arts (1518 – Leiden 1585) verscheen in 1554 in het Nederlands zijn, met 715 afbeeldingen. Het werd herhaaldelijk uitgebreid en opnieuw uitgegeven (ook in het Frans en Latijn).


Instinct is onaangeleerde kennis (Alexander Bain)
Intuïtie: instinct dat een vrouw doet voelen dat ze gelijk heeft. Zelfs als ze ongelijk heeft. (Nora Portier)