Sommigen doen moeite om wel, anderen om niet zwanger te worden.
Periodieke onthouding is gebaseerd op de menstruatiecyclus. Geslachtsgemeenschap wordt beperkt tot de onvruchtbare periode. Gedurende minstens 3 maanden wordt de (regematige?) cyclus van 28 (24 tot 32) dagen geobserveerd. Hij start met de menstruatiebloeding. De ovulatie vindt plaats 14 dagen voor de bloeding (dag 14, of tussen de 12e en 18e dag). Dit is afhankelijk van de lengte en regelmaat van de periode, en voor iedere vrouw anders.

FamilyPlanningEen eicel kan 24 uur worden bevrucht. Zaadcellen kunnen 2 tot max. 6 dagen na de ejaculatie nog een bevruchting uitvoeren. Hierdoor is er een vruchtbare periode van 7 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong.

Het spreekt vanzelf dat deze methode niet onfeilbaar is, zelfs niet met een veilige marge.

Meer nauwkeurigheid krijg je door een combinatie met de temperatuurmethode.
De lichaamstemperatuur gaat na de ovulatie zo'n 0,2 tot 0,9°C omhoog tot de volgende menstruatie. Door de temperatuur een aantal maanden ‘s morgens vóór het opstaan op een vast tijdstip op te tekenen kan een nauwkeuriger idee gekregen worden over het moment van de ovulatie die de temperatuurstijging veroorzaakt. Vanaf de tweede dag met de verhoogde temperatuur is het ontstaan van zwangerschap tijdelijk niet meer mogelijk.


Bij de geboorte van hun eerste kind worden man en vrouw op slag ouder.


Coïtus interruptus  is onderbroken geslachtsgemeenschap. De penis wordt teruggetrokken uit de schede voordat de zaadlozing plaatsvindt. Komt er zgn. 'voorvocht' in de schede, dan kan dit toch tot zwangerschap leiden, aangezien dit ook al actieve zaadcellen kan bevatten. Deze methode wordt ook genoemd: "Voor het zingen (of voor de zegen) de kerk uit!"

Andere hulpmiddelen
Condooms werden vroeger uit schapendarm gemaakt. (Het schaap werd er afgedaan…)
Orale seks. Het oor wil ook wat…

Baby’s worden zelden ouder dan 100 jaar. (J.M. Gourio)
Hoe heet een condoom op z'n Zweeds ???  Pippi Vangkous
Kinderen zijn letterlijk relatiegeschenken