Er bestaan veel soorten en vormen van hoofdpijn, op diverse, soms moeilijk te lokaliseren plaatsen.
Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen
spanningshoofdpijn, of 'gewone hoofdpijn' die soms vanuit de nek naar het hoofd straalt,
migraine met aanvallen die duren tussen de 4 en 72 uur. De bonzende of kloppende pijn verergert bij beweging en lijkt meestal aan één kant van het hoofd te zitten. Het zicht wordt vaak slechter, je kan misselijk worden, geen licht of geur meer verdragen,  en/of het tegelijk warm en koud hebben.
clusterhoofdpijn wordt omschreven als bonzend of kloppend, meestal aan één kant van het hoofd, terugkerend, en is de meest pijnlijke.

HeadacheOver oorzaken van hoofdpijn is nog weinig geweten. Bovendien kunnen die individueel verschillen.
Vaak terugkerende oorzaken zijn stress, alcohol, ziekte, gift, trauma, overbelasting van de ogen, roken, infecties en bepaalde geurtjes, koud weer. Ook overmatig cafeïnegebruik, het eten van dropjes of chocolade, rode dan wel witte wijn drinken, wisselingen in de hormoonbalans..
Als je geregeld hoofdpijn hebt is het nuttig een dagboek bij te houden om er achter te komen wat voor jou de trigger is.

Over werking en soorten pijn is er eigenlijk maar weinig echte kennis.
Pijnstillers blokkeren de geleiding van prikkels via de zenuwen, zodat de hersenen minder of geen pijn meer registreren. Ze bieden dus geen oplossing voor de oorzaak of het eigenlijke probleem.

Omdat pijn, oorzaken en triggers zo verschillend zijn, zijn remedies dat ook. Uitproberen dus, waarmee je geholpen bent.
Eet, drink en slaap voldoende. Zorg voor frisse lucht.
Lavendelthee
Kamillethee en muntthee, citroen.
Stop een potlood of twijg tussen je tanden zonder er op te bijten, je kaakspieren zullen ontspannen. Dat neemt spanning weg en vermindert de hoofdpijn.
Seks. De aanmaak van endorfine. Dit verdubbelt de pijndrempel. Een natuurlijk middel tegen hoofdpijn! (Vanavond wél schat, ik heb hoofdpijn!!)
Aspirine (acetylsalicylzuur) is een stof die in meerdere planten en bomen voorkomt.
Wilgenschors (salix, werkzame stof is salicine) is reeds lang gekend om zijn koorts- en pijn verlagende werking.
Moerasspirea ((Filipendula ulmaria) waaruit de naam ‘aspirine’ gevormd werd) heeft een gelijkaardige en mogelijk zelfs betere werking tegen dezelfde kwalen. In de bloempjes zit salicylzuur.

De zoon van Willem Tell had last van hoofdpijn.
 (Judith Cohen)
Hoofdpijn: het door de vrouw meest gebruikte voorbehoedsmiddel.
Mensen die gezond zijn willen 1001 dingen,
mensen die ziek zijn willen maar 1 ding.