Verkoudheid is de meest voorkomende infectie van de bovenste luchtwegen (neus en keel) door een virus. Volwassenen krijgen het  twee à vier keer per jaar. Een goede weerstand bouw je op met gevarieerde voeding, voldoende nachtrust en een regelmatig leven.
Kinderen hebben nog maar weinig weerstand en immuniteit, vandaar dat ze soms vele maanden per jaar een snotneus hebben.
Verkoudheden komen meestal voor in het koud seizoen, waarschijnlijk omdat mensen dan veel meer binnen bij elkaar zitten en minder verluchten.

cold-fluEen verkoudheid duurt meestal vijf tot zeven, maximum 14 dagen. Symptomen kunnen zijn: niezen, loopneus, een verstopte neus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid. Je kan je dagelijkse bezigheden gewoon voortzetten.

Iemand de hand schudden is al genoeg om het virus door te geven. Het infectie risico kan je verminderen door vaak de handen te wassen. Of je al dan niet ziek wordt, hangt af van de antistoffen die je hebt. Er zijn honderden verschillende soorten virussen, en ze veranderen daarenboven ook nog vaak.

We ademen maar door één neusgat tegelijk?

Dat klopt grotendeels, maar niet voor iedereen in dezelfde mate. Dit word de neuscyclus genoemd. Beide neusgaten zijn bij normale inspanning niet gelijktijdig in gebruik, maar wisselen om de 40' tot 4u à 8u. Het andere neusgat dan is niet noodzakelijk helemaal dicht. De functie van deze cyclus is nog niet bekend. Ieder neusgat zou mogelijk zelfs de corresponderende hersenhelft stimuleren.

Het is nooit bewezen dat een verkoudheid door medicatie kan worden voorkomen of genezen.
Aangezien het om een virus gaat, zijn antibiotica totaal nutteloos.
Traditionele remedie: honing en citroen.
Bij hoest kan je  iets met verzachtende, slijmoplossende of hoestprikkeldempende werking gebruiken.
Bij een verstopte neus kan je een zoutoplossing snuiven of in je neus druppelen. Daarvoor meng je een afgestreken theelepel zout in een glas lauwwarm water. Stoom inhaleren kan ook helpen.
Keelontsteking kan ook bacterieel zijn en zorgt voor een rode, gezwollen keel en koorts. Slikken is pijnlijk, kauwen soms ook. Gorgelen met zoutwater helpt wat. Meestal gaat het na een dag of vijf over. Ook zonder antibiotica.

Dokter mijn neus is verstopt. Ga ze dan zoeken.

Griep wordt veroorzaakt door één virusfamilie: influenza. Het lijkt op een zware verkoudheid maar dan met koorts, pijn en hoofdpijn, vermoeidheid.
Griep komt ieder jaar opnieuw voor in de vorm van een epidemie. Dan wordt tussen vijf à tien procent van de bevolking getroffen.
Vooral voor 65 plussers kan griep soms dodelijk zijn (door ontsteking van de lagere luchtwegen, en longontsteking).
De remedie: uitzieken, warm in bed rusten, veel drinken, fruit en groenten eten, kamer(s) verluchten.

(Buikgriep is geen griep, maar een ontsteking van maag en darmen, meestal door het eten van besmet voedsel. )

Aan de manier waarop mensen hun neus snuiten, kan je zien of ze een zakdoek hebben of niet.
Als je neus loopt en je voeten ruiken, sta je waarschijnlijk ondersteboven.
Verkoudheid en griep: de relatie arts-patiënt is in principe ongezond.
(W.A.A. Köpping-Ketelaars)