Kleine snijwonden verzorg je als een schaafwonde.
Snijwonde en de directe omgeving desinfecteren met een ontsmettingsmiddel.
Het weefsel tegen elkaar drukken en verbinden. Het bloeden stelpen gaat sneller wanneer je de gewonde hand of voet omhoog brengt.

Tegenwoordig zijn er ook vochtregulerende wondbedekkers: hiermee zou een wonde beter genezen.
Vroeger werd de reuzenbovist (Calvatia gigantea) in lappen gesneden om wonden af te dekken.

Pus in een wonde bestaat uit witte bloedlichaampjes die zich hebben opgeofferd om jou te verdedigen.

Secondelijm werd in veldhospitalen in Vietnam door wanhopige verplegers gebruikt om gapende wonden snel te dichten in afwachting van een arts. De lijm redt levens, maar is giftig voor levende cellen. De sterkste chirurgische lijm vandaag is cyanoacrylaat, een variant van secondelijm.

‘Bloed loopt als een gek in je rond, op zoek naar een snee of gat.’ (Piet Grijs)

 

Een gel van een bestanddeel uit zoethout (glycyrrhizine) kan op een wonde het  overreagerend alarmine uitschakelen waardoor de huid aanmerkelijk sneller geneest. (uGent & VIP, 2021)

Om bloedingen te stelpen en wonden sneller en gezond te laten helen werden door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen al spinnenwebben gebruikt om op en in de wonden (vb. na gevechten) te leggen. Gebruik zo vers mogelijke, en propere webben. Pluk vuil of insectjes er uit en leg het web op de wonde. Bij grotere wonden er in. Om het web in de natuur tegen aantasting van schimmels en bacteriën te beschermen bevatten de draden sterke antibiotica. Die verhinderen infectie van de wonde. De vitamine K in het web helpt om de bloeding sneller te stollen. Het web droogt uit en wordt hard, maar kan later makkelijk met wat heet water verwijderd worden.

(Spinnenweb is een van de sterkste natuurlijke materialen. De kleefkracht zit in minuscule druppeltjes die over de draad verdeeld zijn. De spin heeft speciale haartjes op haar pootjes, met een coating die niet blijft kleven. Ze vermijdt zoveel mogelijk de kleefdruppeltjes, en gebruikt ook loopdraden zonder lijm. Draden maakt ze via spintepels op het achterlijf, verschillende klieren produceren ieder een eigen type spinsel.

Spinnen die grafeen te eten kregen sponnen draad die vele malen sterker was dan het kevlar in kogelvrije vesten.)

Dokter tegen zieke non:
 "Deze pillen zullen u weer snel op de knieën krijgen."

Hechten
hechtenAls wonden meer dan 3 mm diep en 13 mm lang zijn worden ze gehecht, de randen worden dwars genaaid of geniet. Dat geneest sneller en geeft minder infectie en littekenweefsel. Hechten moet binnen de 6 uur, anders heeft het niet veel zin meer. De draadjes blijven 5 à 10 dagen zitten. Let op interne infecties.

Bij een slagaderlijke bloeding komt (spuit)het bloed met krachtige snelle (hart)slagen uit de slagader.
Een aderlijke bloeding is minder rood, en niet pulserend.
Stelp de bloeding door directe druk op de wonde. Eventueel de (slag)ader dichtknijpen door hem tegen het onderliggende bot te drukken tussen het hart en de wonde. Houd de wonde 10 minuten dichtgedrukt.

Indien nodig afknellen, niet te lang. Een volwassene heeft ca. 5 liter bloed.

Als rechtstreekse en onrechtstreekse druk de bloeding niet stopt of niet mogelijk is, dus enkel in zeer ernstige gevallen (afgerukte ledematen...) kan een tourniquet of knevel aangelegd worden (voor alle zekerheid: nooit om de hals!). Leg een brede band van 5 à 7cm, op 5 cm van de wonde (richting hart), niet op een gewricht. Leg een kussentje, rolletje verband... op de ader. Draai de band 2 à 3 maal rond het lidmaat, knoop de einden samen en steek er een stok of pen onder. Door die aan te draaien knelt de band steeds harder. Draai tot het bloeden stopt. Noteer de tijd (vb. T= 18:36) op het voorhoofd.
(Dat helpt niet tegen het bloeden, maar is info voor de spoedartsen.) Om de 10 à 15 minuten de knevel 1 à 2 minuten wat lossen om weefsel van bloed te voorzien tegen het afsterven. Ondertussen wel rechtstreekse druk op de wonde houden.

Slagaders zijn dikwandig en relatief eenvoudig te hechten. Aderen zijn dunwandig en moeilijk te hechten.


Er zijn maar twee soorten dokters: zij die uw uitvaart uitstellen
en zij die ze bespoedigen. (Simek)
Luisteren naar een patiënt dient niet alleen
door apparaten te gebeuren.
 (Remco Jonckers)