Het leven van een bijenkolonie

bijenkorfElk bijenvolk heeft zijn eigen geur. De koningin verspreidt die. Indringers worden zo direct herkend en verdreven. Bijen gaan zwermen als er teveel bijen geboren worden. De werksters bouwen enkele grotere cellen en voeden enkele larven met koninginnenbrij. Hieruit groeien dan nieuwe koninginnen. Als de eerste koningin geboren wordt, dood ze onmiddellijk alle andere ongeboren koninginnelarven. Daarna bedreigt ze de oude koningin. Die vertrekt dan met ongeveer tweederde van het volk. In afwachting van een nieuwe woonplaats strijken ze neer op een
boom, een holte in een muur, onder een dak,… Die tros kan je met een snok in een mand doen vallen. Hij blijft beter samen als je hem lichtjes nat nevelt. Laat de korf tot rust komen, en verplaats hem pas ’s avonds.

Als je een nieuw volk wil stichten kan je de kast een beetje verzetten. De verzamelaarsters vinden de kast niet meer terug en de koningin in de kast denkt dat ze te weinig volk heeft om uit te zwermen, dus worden er geen nieuwe koninginnen gekweekt. Zet op de oude plaats een nieuwe kast, de verzamelaarsters nemen de kast in gebruik en vormen een nieuw volk.

Om zwermen te voorkomen moeten kasten regelmatig gecontroleerd worden en de moerdoppen waar de nieuwe koninginnen inzitten verwijderd worden.

Misschien hebben onze verre voorouders het roven van bijenhoning wel afgekeken van beren die door hun dikke vacht geen last hadden van steken. Al 9.000 jaar geleden werden er in Noord-Afrika bijen gehouden in aardenwerk potten. Hun domesticatie is al uitgebeeld in Egyptische kunst van 4.500 jaar oud.

Om in de natuur een bijenvolk te vinden gebruikten de Romeinen volgende truc: een hol stuk riet werd aan één zijde afgesloten. Er gingen enkele druppels honing in. Dit werd bij een plek gelegd waar bijen kwamen drinken. Zodra er een aantal bijen inzaten werd er één vrijgelaten. Die werd zover mogelijk gevolgd op haar terugtocht naar het nest. Daarna werd een tweede vrijgelaten, enz… tot het nest gevonden was.

Imkers gebruiken etherische olie van citroengras (Cymbopogon citratus) om bijenzwermen in lokkorven te lokken.

Echte mannen eten geen honing. Die kauwen op bijen.