In mei kan je de eerste honing oogsten. Als je merkt dat er te weinig nectar en stuifmeel is, kan je suikerwater bijgeven. In juli komt de tweede slingerbeurt. Ongeveer 15 kilo honing per kast is een goede vangst. Na de tweede oogst laten de imkers de bijen met rust. Ze kunnen op hun gemak een voorraad aanleggen om te overwinteren.
Als honingramen voor ¾ verzegeld zijn, is de honing voldoende rijp. Bij twijfel doen we de stootproef: we kloppen krachtig op de bovenlat van de honingramen, als de honing er niet uit "regent", is hij voldoende ingedikt en mag hij geslingerd worden.
Een vooruitziende imker heeft in het voorjaar bij het plaatsen van de honingzolder een moerrooster (waar de koningin niet door kan) geplaatst zodat er zeker geen broed in de honingzolder zit. We nemen nooit honingramen weg met broed om de populatie te behouden.
Daags voor je gaat slingeren plaats je een bijenuitlaat of bijendrijver die de diertjes wel buiten, maar niet binnen laat.
De heidehoning werd als heideraathoning (honig met raat) verkocht. De stukken werden vaak geperst in een honingblokpers en als vloeibare heidehoning verhandeld. Omwille van de stukjes raat in de honingflessen werd hij ook heide brokhoning genoemd. De taaie honing was moeilijk te slingeren zonder ‘voorprikken’ met een ericaborstel of een kolbtoestel, een reeks pinnen om de raat te doorprikken (en eventueel te roeren). Ook werden de brokken au bain-marie verwarmd zodat gesmolten, drijvende was van de honing afgeschept kon worden.
Kindjes jonger dan één jaar kunnen ziek worden van de bacterie Clostridium botulinum die soms in honing voor komt. Voor oudere kinderen en ook zwangere vrouwen is honing wel veilig.
Manukahoning komt van de struikachtige manukaboom (Leptospermum scoparium of "Tea" tree) die in Nieuw-Zeeland (en delen van Australië) voor komt. Hij is bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen door de hoge concentratie bioactieve stoffen zoals (poly)fenolen. De antibacteriële waarde hangt af van de hoeveelheid methyl-glyoxaal (MGO) en ‘Unique Manuka Factor’ (UMF).