Er bestaat verse kaas (ook plattekaas genoemd, want hij heeft nog geen model) en gerijpte kaas.
kaasKaas bestaat hoofdzakelijk uit de vaste delen die in de melk aanwezig zijn, namelijk eiwit en vet.
Om 1 kg kaas te maken hebt je ongeveer 10 liter melk nodig. Na het pasteuriseren voegt men er zuursel en/of stremsel aan toe.

Bij het kaasmaken moeten we de vaste stoffen in de melk binden en scheiden van de vloeistof.

De eerste stap in het bereidingsproces van kaas is het neerslaan van caseïne, de kaasstof van melk. Dit kan gebeuren op twee manieren:
door melkzuurbacteriën voldoende melkzuur te laten produceren zodanig dat caseïne uitvlokt, of
door aan de melk (bij pH 6,8) stremsel toe te voegen.

Giet de verzuurde melk door een doek. Hang op en laat het water er uit druipen. Deze verse kaas (met stremsel gemaakt) heet kwark, verse roomkaas, Mozzarella, Feta en Hüttenkäse.

 

Het praalgraf van Ptahmes die dertien eeuwen voor Christus burgemeester van Memphis was, werd in 1885 opgegraven maar verdween opnieuw door zandstormen. Het werd herontdekt in 2010. In deze Egyptische graftombe werd de oudste vorm van harde kaas (3.300 jaar) gevonden. Die was gemaakt met koemelk én melk van een schaap of geit.

Kaasrasp: gewelddadig boek voor blinden.