Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Volwassenen hebben per kilo lichaamsgewicht ongeveer 0,8 gram eiwit per dag nodig. Voor iemand van 70 kilo komt dat neer op zo’n 56 gram per dag.

Voor het milieu én je gezondheid kun je beter kip (wit vlees) eten dan rund (rood vlees), en beter bio dan industrieel.

Om een vleesaanbod te realiseren met een kleinere ecologische voetafdruk, en zonder dierenleed, ontwikkelen diverse labo’s in steeds sneller tempo alternatieven.

Kweekvlees (ook in-vitrovlees of labo-vlees) wordt in een laboratorium in een bioreactor gekweekt uit stamcellen van dieren. Met stamcellen van één gram spierweefsel kan met ca. 10.000 kg vlees maken. Ze worden uit een levend dier genomen en in een kweekvloeistof met suikers, aminozuren en vetten gelegd waarin ze zich vermeerderen en spiervezels vormen.

De eerste burger (Maastricht, Nl,2013 ) en steak(je) (Tel Aviv, Israël, 2019; een bankkaartmodel) heeft al de spits afgebeten. Het was spek naar de bek van de journalisten op de voorstelling. Grote spelers investeren steeds meer in groeibedrijfjes die in deze sector actief zijn.

2022: De gewone kroket in Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) is al drie jaar vega zonder dat bezoekers dit doorhadden.

Precisiefermentatie & maakt in bioreactoren onder gecontroleerde omstandigheden met een voedingsbodem en specifieke stammen bacteriën, gisten, microalgen of schimmels de eiwitten van vlees en melk.

Voor vleesgerechten waarbij geen dieren gedood worden -eerder het tegendeel- kan je eens kijken onder placenta (E.H.B.O. – Geboorte). Verrassend, maar echt waar!

Insecten zorgen voor minder milieubelasting dan runderen of varkens. De kweek heeft minder ruimte nodig. Als koudbloedigen nemen ze voer op een efficiëntere manier op dan warmbloedig vee. Ecologisch zijn het dus interessante eiwitten. (Meer onder Jacht – Wereldwijd insectenmenu en Insecten eten.) Vegetariërs eten geen insecten.

De ontwikkeling van kunstvlees gaat ondertussen ook met rasse schreden vooruit. Wie had destijds gedacht dat margarine de wereld zou veroveren en de echte boter van zijn troon zou stoten?

Plantaardige producten als vervanger van vlees zijn in supermarkten aan een gestage opgang bezig. Naast peulvruchten en noten (zie: Voedsel bereiden - Notenmelk en -gehakt) zijn er bereide toepassingen als sojaburgers, groenteburgers,..

  • tofu (of tofoe/tahoe) en tempé zijn gemaakt op basis van sojabonen
  • seitan is samengesteld uit tarwe-eiwitten
  • tahin is een pasta van sesamzaad (zit ook in hummus)
  • hummus is: een vegetarische pasta van gemalen kikkererwten
  • falafel is van gestampte kikkererwten of tuinbonen met kruiden. Het wordt vaak gefrituurd en geserveerd op een pitabroodje met (knoflook)saus.
  • quorn: gefermenteerd mycelium van de schimmel Fusarium venenatum

Ook hier lijken de alternatieven qua structuur en smaak steeds meer op vlees.

En deze imitatie is ook al operationeel: je bestelt in het restaurant, en je steak wordt meteen  in laagjes met een 3D-printer gemaakt uit een mix van sojabonen en erwteneiwit om een complexe vleesstructuur na te bootsen. Ober.. !!