raafRaaf (Corvus corax) is de grootste zangvogel ter wereld. Hij krast en kan geluiden, ook de menselijke stem imiteren. Raven beheersen +80 verschillende roepen of ravenwoorden. Ze hebben kennelijk ook roepnamen voor elkaar. Raven waren in Vlaanderen verdwenen sinds ca. 150 jaar (laatste broedparen in 1842), in Nederland sinds 1928. Het Natuurhulpcentrum (Limburg, be 11/2021) kreeg een geringd kadaver binnen van een met hagel doorzeefde jonge raaf. Welkom, na meer dan 100 jaar!

De kop-staartlengte is 54-67 cm, de spanwijdte 1,20 meter en het gewicht 0,69 tot 1,63 kilogram. Hij kan 44 jaar worden. Hij is helemaal zwart, ook de zware, lichtgekromde snavel. (Een witte is uiterst zeldzaam, maar kan voorkomen.)
Een duidelijk verschil met kraaien is de grootte, het geluid en de wigvormige staart. (Kraaien hebben een rechte staart). De raaf is zeldzaam, intelligent en zeer schuw.

Raven leven in paartjes en broeden enkel in uitgestrekte bossen, waar ze ieder jaar hetzelfde nest in een hoge boom (of rots) uitbreiden.
Voedsel:
Het is een alleseter, met een voorkeur voor aas (kadavers), insecten en knaagdieren. Raven leiden wolven naar hun volgende slachtoffers en profiteren van de resten van de buit. Ze worden ook de aasgieren van het noorden genoemd.

Prooiresten:
Braakballen meten tot ca. 25 mm x 65 mm, zijn zeer onregelmatig van vorm en bevatten meestal: zaden, pitten, haren, botjes en keverschilden.

Raven zijn niet gekend als kiekendieven.

Monogamie bij vogels loopt parallel met de levensverwachting. Langerlevende soorten als de raaf blijven elkaar levenslang trouw. Korter levende zangvogels hebben een partner per seizoen.

Zangvogels (Passeriformes) hebben zeven spieren om muziek te produceren, en een ver ontwikkelde syrinx. Dit 'spraakorgaan’ zit aan het eind van de luchtpijp, en maakt geluid zonder de bij zoogdieren gebruikelijke stembanden. Ze zingen vaak in herkenbare patronen en diverse toonhoogten. Zeer gekend zijn lijster, nachtegaal en merel.

De hardst zingende nachtegaal produceerde tot 92 decibel. De zanglijster kwam tot 100 decibel. De nachtegaal zingt zowel overdag -tegen indringer- als ’s nachts, tenminste tot hij een vrouwtje gestrikt heeft.

Na het broeden gaan de vogels massaal ruien. Sommigen (vb eenden) kunnen daardoor (een maand) niet vliegen. Het nieuwe verenkleed vraagt veel energie. Daardoor zijn vogels dan kwetsbaar en dus ook stil. Voor natuurliefhebbers is augustus dus de stilste maand.

(Zang)vogels aantrekken? Zorg voor huisvesting…

Vogelnestkastjes invliegopening (in mm, maar ze meten het niet na)

 

Diameter z

kleine mezen: pimpelmees, zwarte mees, matkop

(25-)28

bonte vliegenvanger, koolmees, kuifmees

(30-)32

huismus, koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger

(32-)35

ringmus

40

spreeuw

45

grote bonte specht

50

steenuil

70

bosuil

130-135

kauw, holenduif

80-150

Halfopen nestkast: roodborstje, grauwe vliegenvanger, winterkoning, witte kwikstaart, merel, gekraagde roodstaart en zwarte roodstaart.

Houtduif, vink, ekster, merel en Turkse tortel bouwen graag zelf een nest.

Hang de invliegopening weg van de overheersende windrichting (zuidwesten).

Houd een aanvliegroute naar de kast vrij.

Hang de kast op een veilige hoogte.

Bij nestkasten met een grote opening (uilenkasten) kan het belangrijk zijn ze ook marterproof te maken (met een ontdubbelde of uitstulpende buisvormige ingang) zodat het nest onbereikbaar blijft voor deze roofdiertjes.

Gebruik zoveel mogelijk onbehandeld hout. Zorg wel voor een waterdicht dak (zink).