De gewone of rode vos (Vulpes vulpes) is een roodbruine hondachtige met vaak een staalgrijze keel en buik. Hij heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren.
De "sokken", de onderbenen en de achterkant van de oren zijn zwart. Vossen hebben witte haren rond het puntje van de staart. De bovenlip en de bef zijn ook wit. Op de wangen zit een zwarte of bruine "traandruppel". De staart is lang, dik en ruig.
Hij heeft een schouderhoogte van 35 tot 40 centimeter, een lengte van 58 tot 90 centimeter met een staart van 32 tot 48 centimeter. Hij weegt zes tot tien, soms vijftien kilogram. Mannetjes zijn 15% zwaarder dan vrouwtjes.

vosVossen jagen solitair, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij heeft scherpe zintuigen en kan hard rennen, met sprints tot maximum 50 kilometer per uur.
Hij eet dagelijks ongeveer vijfhonderd gram muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels, grote kevers, vruchten en bessen.
Verbazend nauwkeurig springt de vos in de lucht en komt met zijn vier poten bij elkaar op de prooi neer, die dan gevangen zit.
Voedselresten worden begraven en later weer opgezocht, maar de vos legt geen voedselvoorraden aan.

De afstand tussen de hoektanden is 20-24 mm. Het dier is erg schuw en neemt de prooi mee naar een rustige en veilige plaats om op te eten.
De vos drukt een ei plat met zijn snuit en slobbert het op. Je vindt dan alleen stukjes schaal terug.

De vos leeft meestal in een groep met ca. zes dieren. Een dominante rekel, enkele moervossen en de welpen. Het hol is zelf gegraven of van een konijn of een das. Het gebeurt dat ze een hol delen met konijnen of dassen. Een wildcamera maakte aan een wildtunnel een sprookjesachtige opname van een vos die wacht op zijn dassenvriend, om samen vrolijk de oversteek de doen.

Een worp telt 4 tot 6 jongen. Ze kunnen tien jaar worden, maar de meeste worden niet ouder dan 3 jaar.

Hun sporen lijken op die van een hond maar zijn smaller en ovaal i.p.v. rond, de nagels zijn op de afdrukken altijd goed zichtbaar en de zoolkussens van de middelste tenen liggen helemaal voor de zoolkussens van de buitenste tenen, er is geen overlapping. Het spoor lijkt op een 'parelsnoer' tenzij het dier hard gaat lopen.

Zijn uitwerpselen hebben een zeer kenmerkend afgeknepen “puntje’.


In de traditionele Engelse vossenjacht, wordt te paard (of met terreinwagens) met een meute beagles op de vos gejaagd. De uitgeputte vos zal uiteindelijk verscheurd worden door de opgejaagde meute. Deze traditionele vorm van vossenjacht is sinds 2005 verboden.


Reynaart de Vos is een overlever. (vrijdag 25 februari 2011)

Een bouwvakker in Londen wist niet wat hij zag toen hij een vos ontdekte in de wolkenkrabber waar hij werkt. De man dacht dat het een grap was toen hij het dier op 288 meter hoogte zag.

Normaal leven vossen in de natuur in een hol, maar twee weken lang overleefde het dier in de wolkenkrabber in opbouw. Het moet de hoogste toren van Europa worden.

De vos werd gevonden op de 72ste verdieping. Het dier leefde op etensresten van de bouwvakkers. De dierenambulance kon het dier vangen. De vos was helemaal gezond en is uitgezet in het wild.

Het is niet voor het eerst dat er een vos in Londen is gespot: ze komen wel vaker voor in de stad.

Een vossenhol is smerig, vol beentjes en veren.
Waarschijnlijk roken ze nog in bed ook.
 (Jon Tickner)