Natuurlijk hebben we graag vogels in de tuin voor de biodiversiteit en hun gefluit. En ze mogen vliegen vangen, en muggen, rupsen (maar geen vlinders?), wormen, slakken, (colorado)kevers maar geen lieveherenbeestjes.

Ze moeten wel wegblijven van het zaaigoed, de kiemplantjes en de sla. En van de bessen, de aardbeien en de kersen afblijven.

Zorgen we nu voor voederplankjes, nestkastjes, badje en vetbollen, of afschrikmiddelen?

Technieken om vogels te verjagen zijn het gebruik van licht, kleur en vorm, en beweging.

Licht weerkaatsende spullen: CD’s (nu vervangen door USB stick, maar dat werkt dus niet. CD’s zijn prima om vogels te verjagen, vooral Heavy Metal, smartlappen en Windows 98.), holografisch afschriklint, aluminium schaaltjes van vb. pizza, kerstballen en linten, lasers.

Vormen en kleuren die kunnen afschrikken: een kat, uil, roofvogels als valk: kite hawk (vlieger in vogelvorm aan een soepel stangetje op een paal), roofdierogen zoals op ballonnen, vogelverschrikker (heks, spook, een doos met ogen op getekend, en daaronder een kapstok met een hemd..)

Beweging: vlagjes, linten, CD’s, kleurrijk vliegengordijn, roterende spiralen (pegels), windmolentjes, lege flessen,

Akoestisch: elektronisch (ultrasoon) geluid (Mensen horen ultrasoon geluid (+20.000 hertz) niet, vogels wel.), radio, windorgel (lege blikken), (gas)kanon, geluiden van roofvogels. Voor niet elektr(on)isch geluid en bewegingen is er wind nodig,

Combineer best deze dingen. Bewegende reflecterende spullen dicht bij elkaar die geluid maken als de wind ze tegen elkaar blaast. (blik, alu schaaltjes …)

Om lichte flikkerdingen makkelijk en zonder ladder in en uit de boom te krijgen gebruik ik een (tot 10m) uitschuifbare ramenwasserssteel met bovenaan een gat in. Uit stevig metaaldraad plooi ik haken. Aan een kant krult die terug lichtjes omhoog, zodat de punt niet blijft haperen en gemakkelijker over verschillende maten van takken schuift. Aan de andere kant plooi ik een klein oogje (waardoor een touwtje met vb. een CD kan,) dat uitloopt in een lange rechte pen die losjes in het gat van de staak kan.

Vogels zijn niet dom. En ze hebben van bij het krieken van de dag tot na zonsondergang tijd om alles te observeren. De ladder in de boom zijn ze net als alle andere dingen na maximum 2 dagen gewoon. Ze komen zelfs de titels op de CD’s lezen. Dus je moet minstens dagelijks wijzigingen doorvoeren.

Je kan onder de boom gaan staan en in je handen klappen. Een tijdje. Maar na gewenning is het wat belachelijk als je onder een boom met kersen en vogels staat te applaudisseren. Tijd om de katapult te gebruiken, anders lachen ze je uit. (Schieten kan veilig met kersenpitten.)

Ook gewenning kan je gebruiken. Rood geverfde steentjes tussen de aardbeienstruiken lokken de vogels, maar als ze door hebben dat het geen vruchten zijn, zouden ze wegblijven. Ook als er later wel vruchten komen.

Wat in ieder geval werkt zijn fysieke barrières: duivenpin, net en kooi, draden.

Zie bessenkooi. Wegens vogelgriep is er jaarlijks een ophokplicht. Het loont de moeite om een grote afgeschermde kooi te maken voor de kippen, en daar kan je dan gelijk ook veilig een laagstam kerselaar in zetten. Een combinatie met dubbel voordeel. (En kippen eten ook de vliegjes die uit de grond opstijgen en voor wormpjes in de kersen kunnen zorgen.) Takken die door het daknet dreigen te gaan kan je tijdens het kersenplukken al afbreken om de vruchten te oogsten. Dat kan je daarbuiten trouwens ook doen met de zwaarbeladen takken die buiten bereik staan. Zo kan je die toch nog oogsten, en kan de boom zijn energie elders investeren, waar je wel aan kan.

Een aantal toepassingen vind je ook onder reiger, breedwerpig zaaien en fladry.

Veren van kippen of duiven in de tuin zou vogels afschrikken. Het lijkt dan of er daar roofvogels actief zijn.

Voorzie een vogelbadje: vogels eten vaak bessen of kersen omdat ze hun dorst willen lessen maar geen water vinden.

Plaats de juiste vogelkastjes (vorm en opening) voor gewenste insecteneters. (Maar vogels maken ook zonder kastjes als eeuwen hun eigen nest.)

‘Raamslachtoffers’ voorkomen

Doorkijk- en spiegeleffecten maken dat vogels tegen het glas botsen. Dat is in 50% van de gevallen fataal. Je kan dit risico sterk verminderen door dingen op  het glas te plakken: vogelsilhouetten, maar belettering of kunstreproducties werken ook. Dat moet wel aan de buitenkant worden aangebracht, anders zien zangvogels het niet door de reflectie van glas.