Je kan gier maken om te gieten. Je maakt het zoals thee: je laat de nuttige en nodige stoffen er voor direct gebruik uit trekken door er (warm) water over te gieten en geregeld te roeren. Dat proces mag meerdere dagen duren. Als je geen mest hebt kan je ook plantengier maken.
Plantengier
Voor deze thee worden meestal smeerwortel (Symphytum officinale), heermoes of brandnetel gebruikt. Maar er mogen ook andere kruiden en wat compost bij. Smeerwortel is een sterke groeier die met zijn lange wortel o.m. kali diep uit de grond naar boven brengt. (Het blad is ook goed groenvoer voor geiten, varkens, kippen.) Smeerwortel: het blad kan ook als spinazie of voor thee gebruikt worden.
Een bruikbaar recept voor alle plantengier: zet 1 kilo blad onder (10 liter) water. Leg er stenen op om het groen onder water te houden. Er mag wat suiker bij. Dat geeft een betere vergisting, en meer kleefkracht. Dagelijks omroeren. Na een week (of 2) 3 à 5 keer verdunnen voor gebruik.
Heermoesgier bevat veel kiezelzuur, versterkt planten en geeft ze weerstand tegen schimmels.
Smeerwortelconcentraat
Prop een buis met bodemfilter, of een geperforeerde emmer vol smeerwortelblad. Leg er enkele zware stenen op en sluit af. Na een paar weken druppelt er een zwarte vloeistof uit. Die kan je voor gebruik 1 op 10 à 20 verdunnen.
Smeerwortel bevat als percentage van droge stof 5.8% kalium, 3.5% stikstof, 0.5% fosfaat en eiwitten. Dat is 2-3 keer meer kalium dan in mest.
Wortelhormonen kunnen onttrokken worden van (krul)wilg door takken en jonge schors in water te weken. Het bevordert de wortelgroei van planten en stekken.