Gummi is een verzamelnaam voor rubber (caoutchouc in ’t Frans) en verwante elastische stoffen.
Binnenband is perfect bruikbaar als elastiek, bagageriem of dichtingring.

rubberboomHet wordt gemaakt van latex, het sap van o.a. de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis), Indische rubberboom (Ficus elastica), Russische paardenbloem (Taraxacum kok-saghyz),..
Het melksap wordt gewonnen via half spiraalsgewijze inkervingen (onder een hoek van 25 tot 30° in de gladde schors van de rubberboom. Om de 1 of 2 dagen wordt de samengeklonterde latex weggehaald en wordt een nieuwe insnijding boven of onder de oude gemaakt.
Na het tappen duurt het 7 tot 8 jaar voor de bast volledig hersteld is en er opnieuw getapt kan worden.
De oogst wordt met wat water en (mieren)zuur gekookt om het rubber te doen klonteren, in tapijtjes te draaien en te drogen gehangen.

Rubber is een polymeer dat voorkomt in latex. Ongeveer 33% van dit sap bestaat uit rubber. Charles Goodyear ontdekte onze autoband per toeval in 1839 toen hij zacht rubber met zwavel per ongeluk in een hete pan liet vallen.

De naam komt van het Engelse woord voor wrijven (met een (potlood)gom): to rub.

Met paardenbloemen voorzag Rusland in 1930-1940 voor 30 procent in de behoefte aan rubber.
Winning en productie op kleine schaal is niet economisch, misschien ook niet mogelijk? Het gehalte en de kwaliteit van het rubber evenaren die van de rubberboom (nog) niet.

Vulkanisatie is het proces waarbij men –meestal bij latex- dwarsverbindingen tussen verschillende monomeerketens bijmaakt.
Door toevoeging van zuurstof en zwavel, die beide twee elektronen tekort hebben, kan men bruggen slaan tussen twee ketens van latex-monomeer die nog een dubbele binding vrij hebben.

Deze dwarsverbindingen maken vloeibare latex stijver en brosser. Verschillende concentraties zwavel geven verschillende soorten rubber: van zeer elastische (weinig zwavel), tot autobanden met 3 à 5% zwavel, en hardrubber (knuppels e.d.) met zo'n 40% zwavel.

Op dezelfde wijze zorgt zuurstof voor het verouderingsproces van (auto)banden waardoor de band verduurt. Dit proces wordt versneld door UV-straling.
(Op een of andere manier moet het dus kunnen om textiel met het sap van paardenbloemen waterdicht te maken??)
Het Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (Duitsland) heeft sinds 10/2013 een geoptimaliseerde kweek op grotere schaal opgezet om samen met Continental in 5 jaar in Europa paardenbloem rubber voor banden op de markt te brengen. Er wordt blijkbaar nog steeds aan gewerkt... https://www.scienchttps://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131028114547.htmedaily.com/releases/2013/10/131028114547.htm

In een moeras bij de El Manatí site in Mexico vonden archeologen een 3.600 jaar oude rubberen bal die de Olmeken maakten voor hun balspel.

Als we voldoende condooms voor Afrika zouden maken, waren er onvoldoende autobanden voor Europa. (nr Peter Kok)
Elastiek: dat waarmee Rudolf Hess zich ophing en stierf aan een schedelbreuk.
(Tom Lanoye)