beitsmakenBeits is een product om vezels van bv. hout te beschermen tegen weer en wind en te verfraaien. In tegenstelling tot lak (verf) en vernis dringt beits gedeeltelijk in het hout.

Week de bruin geworden bolsters van walnoten in water. Of kook ze een uur, tot je het donker genoeg vindt. Laat 1 dag staan. Filter. Meer lagen maakt ook donkerder. Koel bewaren, het is bederfbaar.
Terpentijn(olie) met teer kan je ook gebruiken.

Vernis is een chemische stof om de invloed van licht, vocht of schimmels te verminderen. Vroeger werd vernis gemaakt van onder andere hars of schellak opgelost in alcohol of olie.

Verduurzamen: gebrand hout
Hout verduurzamen en verharden door het deels te verkolen werd toegepast om speer- en pijlpunten te harden ( zie <speer>) en weidepalen te behandelen (zie <omheining).
Bij de Japanse shou sugi ban (zwarthout) techniek om te verduurzamen  wordt hout van ceder of cipres aan de oppervlakte "verbrand" door met 3 of 4 planken een schoorsteen te maken en daar kort vuur door te jagen. De verkoolde laag biedt weerstand tegen weersinvloeden, brandoverslag, insecten en schimmels. Het overtollige koolstof wordt met water weggeborsteld en kan na drogen behandeld worden met een natuurlijke olie.
Het lijkt (nog) niet bewezen dat ‘Charred Wood’ een effectieve behandeling is.

 

Het geïmpregneerde groene hout is aan de oppervlakte verduurzaamd met wolmanzouten, een cocktail van koper, chroom en arseen. Ze beschermen het zogenaamde CCA-hout tegen schimmels en bacteriën, maar op termijn komen de zware metalen in het milieu terecht: bodem, grondwater of uitlaatlucht van de afvalverwerkingsinstallatie. Na gebruik moet het hout behandeld worden als chemisch afval! Versnipperen of verbranden is niet toegestaan.


StellacWood, naar het Finse bedrijf Stellac verduurzaamt hout door het zonder zuurstof te koken en te bakken bij meer dan 200 graden Celsius.
Het hout wordt zo zelfs geschikt voor bruggen en zware buitentoepassingen in permanent vochtige omstandigheden. Het is even duurzaam als hoogwaardige hardhoutsoorten en krijgt een levensduur van minstens 25 jaar. Grenen- en berkenhout lenen zich hiervoor het best. De behandeling geeft het hout een donkerder tint: grenen wordt chocoladebruin, berkenhout kleurt als ebbenhout