Ook dit artikel uit mijn blog toverlevenaar.cultu.be (10/2014) werd zo vaak geraadpleegd dat ik het bij ‘t-Over-leven opneem.

Oktober 2014. Niet de eerste keer, maar er wordt weer zwaar gewaarschuwd dat er een stroomtekort kan komen deze winter. Een dreiging waarmee de pro-kernenergielobby graag zwaait om de verouderde en veelvuldig gescheurde atoomcentrales in België toch maar weer een paar jaar langer open te mogen houden. Ze moesten natuurlijk allang afgeschreven én ontmanteld zijn, maar er kan nog flink wat geld uit de afgeschreven investering geklopt worden.

1stroom 2BfakkelIk schreef toen enkele artikels op mijn blog toverlevenaar.cultu., vooral over apparaten en hulpmiddelen die zonder elektriciteit werken. Ze worden zo vaak geraadpleegd dat ik ze ook bij ‘t-Over-leven opneem. De tekst is wat beschrijvend aangepast voor het boek omdat het blog vooral met beelden (foto’s) spreekt.

Najaar 2021: al meer dan twintig kleinere energiebedrijven zijn over de kop gegaan in het Verenigd Koninkrijk. Bulb als 7de grootste met 1,7 miljoen klanten volgt, en brengt het totale aantal getroffen huishoudens op meer dan 3,7 miljoen.

Zonder stroom

Met de prettige aankondiging dat er in vooruitziend België deze winter  stroomonderbrekingen mogelijk zijn waarbij bepaalde regio’s voor 3 uur (of ..?) afgesloten kunnen worden, is het allicht interessant om vooraf eens na te gaan hoe Jan Modaal dit zo comfortabel mogelijk kan overbruggen.

Een levensbedreigend probleem is het (normaal) niet. Onze (over)grootouders waren er al kei-goed in, net als vele volkeren nu nog in alle uithoeken van de wereld. Met een beetje vooruitkijken en voorbereiden wordt het minstens zo leuk als de legendarische (?) autoloze zondagen (’73-’74) die we toch ook overleefden. En Y2K (de mogelijke megaproblemen die computers zouden veroorzaken bij de overgang van 1999 naar het jaar 2000.)

De Bode van Limburg, 07/07/1917

Cortessem. – Verlichting.-

Wij hopen binnenkort de elektrieke verlichting te bekomen, gelijk ze reeds is te Diepenbeek, Loon, Wellen, Beverst, Bilzen enz. Vele huisgezinnen hebben hunne bijtreding beloofd.