Sommige gereedschappen staan vermeld bij het ambacht waarbij ze toegepast of gemaakt worden.

gereedschappen2Dat kan zelfs in meerdere artikels zijn. Je kan ze makkelijk allemaal vinden door ze in het ZOEKEN venster rechtsboven in te tikken.

Een vijl is een hard stalen staaf (rond, drie- of vierkant, rechthoekig, halfrond) met een schrapend reliëf (ribbel, tand) of bekapping in enkele kap, kruiskap of dubbele kap en raspkapping.

De zoete vijl met zijn fijne structuur gebruik je voor fijn werk en harde metalen (zoals zagen slijpen). Nog fijner zijn diamantvijlen.

De halfzoete vijl is een allround vijl voor de meeste werkzaamheden

De bastaardvijl (en rasp) is de grofste om bij zachte materialen in één keer grote hoeveelheden weg te nemen.


Smetlijn staat onder <Woningbouw> <Houtschalie>
Dorsvlegel zie je bij <Land – en tuinbouw> <Graansoorten>
Tangen, zaag, schaar, beitel (steen, ijzer, klief, draai), mes, bijl of hamer, zeis, sikkel, schop, mastiekmes vind je: bij smeden;
een (primitief) smidsvuur of aambeeld bij ijzer en staal
naald (els), vishaak...  zoeken dus..

 

Oude (biologische) frituurolie kan je nog gebruiken als bescherming tegen roest op gereedschappen (snoeischaar, zaag, tuinspullen voor de winterrust), in branders (au bain marie).

Wrijving tussen bewegende delen kan je verminderen door er wat olie of vet aan te doen (smeren): wielnaaf, tandwiel, assen, (fietsketting, scharnieren… En er zijn blijkbaar ook mensen die het jarenlang probleemloos gebruiken in hun kettingzaag. (Dat heb ik nog niet durven proberen.)