Een beetje voorbereiding kan veel ellende of ongemakken voorkomen. Wacht niet tot het probleem er is, maar denk nu al eens na over volgende tips.
Voor velen helaas misschien wel het moeilijkste punt uit deze suggesties.
Maar het kan ook wel het belangrijkste zijn. Ga kennismaken met de buren!! In geval van nood heb je niet veel aan verre vrienden of familie. Organiseer nu al eens een avondje kaarten bij kaarslicht. Vraag tijdig of de buren op de hoogte zijn van de situatie en of ze hulp nodig hebben. Het onderwerp zelf leent zich trouwens uitstekend voor een praatje.
Je hebt natuurlijk wat speciale aandacht voor buren die niet (volledig) zelfredzaam of kwetsbaar zijn. Misschien zelfs afhankelijk van elektrisch gevoede medische apparatuur?
Zorg dat je vooraf telefoonnummers van relaties, huisarts, brandweer, politie, 112 (!), elektriciteitsmaatschappij, installateur, taxi… bij de hand hebt. Ook op papier.
Ook de handleiding van de TV, modem (en wachtwoord en gebruikersnaam), cv. Nu het nog kan zou je veel van die informatie ook via internet kunnen opsporen. En uitprinten, of opschrijven.
Check vooraf al geplande evenementen, ze gaan allicht niet door. (Film, optreden, vergadering…)
Zorg voor een radiootje op batterijen. (En volg regionale zenders. Als ze kunnen uitzenden.)
(Er bestaan ook opwindbare radio’s, e.a. manuele apparaten! (zie ook deel 6))
Maak (regelmatig) een back up en/of kopie van je computerbestanden, mailadressen enz.
Zorg dat oplaadbare batterijen opgeladen zijn. Ook die van je e-bike, gsm ed.
Je kan ook beter een volle tank hebben. Pompen werken niet meer.
En haal wat cash geld in huis. Betaal- en bankautomaten werken ook niet.
Een voorraadje brandstof is nuttig en eet geen brood. Reserve gasflessen (e.a.: lampolie, kerosine, hout…)
Hamster ook wat aanmaakblokjes, of karton en kleine stukjes droog (snoei)hout als aanmaakmateriaal.
Kaarsen en (geladen) batterijen.
Wat oploskoffie, soep, thee.
Wacht niet tot de dag voor de afsluiting om een voorraadje in te slaan. Andere hamsteraars kunnen je voor geweest zijn. Doe het liever nu al.
Heel bruikbaar: (kranten)papier. Het isoleert uitstekend, vooral als je het in laagjes gebruikt. Bv onder je kleding, in je schoenen, of om tochtgaten (tijdelijk) te dichten. Ook prima aanmaakmateriaal voor een vuurtje.
Zorg dat elektrisch bediende rolluiken, deuren ed. in de gewenste stand gezet zijn zolang er nog elektriciteit is. En dat je weet hoe een eventuele handbediening werkt.
Haal vooraf wat je nodig hebt uit de koelkast (en diepvriezer) en leg het tijdelijk in een koelbox. Dan kan je de koelkast dicht laten zolang ze niet koelt.
Draadloze telefoons (DECT systeem) vallen uit. Mobiele telefoons gebruik je enkel indien dit echt nodig is. Spaar de batterij, en voorkom overbelasting van het netwerk. Voor een ander kan dit echt dringend of nodig zijn.
Bij uitval van de GSM masten zal in het getroffen gebied mobiele telefonie meteen al niet meer mogelijk zijn.
Na 4 uur nog geen stroom? Luister naar de radio (op batterijen). Gebruik eventueel de autoradio. Informeer je buren.
De lift in flatgebouw zal niet werken. Maar van trappen lopen krijg je wel warm.
Als de afschakeling of uitval langer duurt kan je best ook water klaarzetten. Allicht is dit niet echt nodig. Maar na een tijd zullen ook watertorens leeg geraken. En de pompen werken niet.
Gezelschapsspellen, een spel kaarten en leesboeken heb je natuurlijk al in huis.
Schakel alle apparaten en lichten uit. Eén lampje aangeschakeld laten is voldoende om te merken wanneer er weer elektriciteit is.
Er zijn mensen die een (kleine) generator kopen. Verwacht hiervan niet dat je al je huishoudelijke apparaten kan voeden zoals van het net. Je kan een generator beter onafhankelijk van het net gebruiken. Anders heb je echt wel een professionele installatie en advies nodig.
Ik hoor vaak dat veel mensen plannen hebben. Ze zullen veel uit eten gaan waar er wel stroom is. Gouden zaken voor de horeca (zie ook deel 5)?
Of op bezoek gaan bij vrienden of familie. Of logeren. Of winkelen (grootwarenhuizen open tot 20 uur)(in de zone waar nog stroom is).
Houd wel rekening met het volgende:
Veel treinen, metro en trams zullen het niet meer doen.
Benzinestations met hun pompen en betaalautomaten ook niet.
Straatverlichting, verkeerslichten, spoorweg e.a. signalisatie is er niet. Wees dubbel voorzichtig. Tunnels kunnen onder water lopen als de pompen stoppen. En donker zijn.
Houd zeker samen een pad tot bij de buren sneeuw en ijsvrij.
Krijg je binnen toch koud? Trek (nog) een trui aan. Of een overall.
Wil je verwarmen zonder verwarming: ga bewegen (dansen, fitness..).
Of begin op te ruimen en schoon te maken (met koud water). Daar krijg je ook warm van.
Of ga wandelen.
Achteraf
Start een voor een de aangesloten apparaten weer op. Sommige toestellen zullen gereset zijn. Informatie als gebruikersnaam, wachtwoord (en soms de juiste tijd) zullen opnieuw ingevoerd moeten worden. Er zijn elektrische ovens die niet werken als de klok niet ingesteld is. Controleer klokken en alarminstallatie.
Test of koelkast en diepvriezer normaal werken.
Als die er zijn, vergeet dan niet de waterpompen in de kelder opnieuw aan te zetten of te testen.
En zet een klopje thee. (En waarom niet: laat de TV uit en ga verder met je gezelschapsspel.)