pompboorDe pompboor (een verbeterde boogboor: zie vuurboog) bestaat uit een lange, rechte schacht met een harde punt die breder is dan de schacht. Een lat of stok met in het midden een gat, iets ruimer dan de schacht, wordt over de schacht geschoven (schacht door het gat). Beide uiteinden van die stok worden met een touw verbonden dat over een diepe inkeping aan de bovenkant van de schacht loopt. Het ziet er dan uit als een pijl en boog met een veel te slappe pees. Tussen de punt en de ‘boog’ maak je een vliegwiel op de schacht: een zware schijf of blok (hout, steen, klei). Kan ook met een 8-tal spaken met verzwaring (steen, klei) op het einde.

Als je de schacht met 1 hand ronddraait, zal het slappe touw dubbel rond de schacht gedraaid komen. Om te boren druk je de boog naar beneden. Door het vliegwiel gaat de schacht daarna omgekeerd draaien, en het touw weer oprollen waardoor de boog terug omhoog komt. Zo kan je in een vlotte beweging op en neer blijven pompen en boren. Het principe wordt ook gebruikt als vuurboog, om vuur te maken.

Een kleine pompboor kan je met 1 hand bedienen. Maar je kan ook een grote maken die je als een fitnesstoestel met twee handen bedient. Dan gebruik je uiteraard ook zwaardere vliegwielen (eventueel meerdere blokken boven elkaar).
Het is een zeer eenvoudig en efficiënt toestel om horizontaal te boren.