Vervilten van wol kan per ongeluk gebeuren, bijvoorbeeld bij te heet wassen.
ViltwerkHet vervilten van wol heet ook vollen. Vroeger gebeurde dit in volmolens. Voor vilt kan wol van mindere kwaliteit gebruikt worden. Na het kaarden wordt de wol kruiselings in 2 (of meer) laagjes op elkaar neergelegd. Dan wordt de wol ingewreven met warm water en zeep. Wol kan veel water opnemen en wordt hierdoor elastisch en rekt uit. Als je de wol dan snel afkoelt en beweegt, blijven de schubben aan het vezeloppervlak in elkaar steken. Als ergens een zwakke plek is moet je die meteen aanvullen om een gelijkmatige dikte te krijgen.

Door voortdurend te kneden grijpen de weerhaakjes van de wolvezels in elkaar en wordt het water uit de wol geperst waardoor er vilt ontstaat. Duw en kneed langs twee kanten. Het vilt moet tenslotte plat geperst worden, en in model. Houd rekening met een krimp van 30 to 50%.

Je kan ook zeep van planten gebruiken. Ook klimop bevat saponine. Hiervan worden de bladeren verzameld en ongeveer 10 minuten in weinig water gekookt. Waarschuwing: saponinen zijn ook giftig dus wees voorzichtigheid!

Je kan ook hazenhaar en pels gebruiken voor vilt.

viltkleding

Voor een stoplicht..
Zegt de een: "Het is groen".
Zegt de ander: "Een kikker."