paardenhaarPaardenhaar is dik, glad, stug en stevig. Je kan het niet spinnen. Het wordt gebruikt voor strijkstokken, tochtborstels, matrasvulling, versteviging en bindmiddel in (leem)pleister en voor kwasten. Je kan er ook mee naaien.

Van paardenhaar werden ook zeven geweven om melk te filteren, verder maakte men hiermee ook matten, netjes, touwen en de haar (zie <Olieslaan) om olie te persen.

Crinoline is de naam van (een damensonderrok met stalen banden en van) een paardenharen stof, waarvan men zakken vervaardigt. (Geweven met een ketting van katoen, en met een inslag van paardenhaar. Het Franse woord crin betekent paardenhaar .)

Een Chinese gepensioneerde lerares, Xiang Renxian, heeft er (sinds haar 34st) elf jaar over gedaan om een muts en jas te breien van haar eigen haar. Ze gebruikte ca. 110.000 haren. De gemiddelde lengte van haar haren lag tussen 70 en 80 centimeter. Ze gebruikte telkens 15 mensenharen om een draad 'wol' te maken. (Artikeltje 01/2014)

Het project 'Hair Recycle' haalt met vrijwilligers bij 450 kapperszaken in België haren op die als verweven tapijtjes en kussens gebruikt worden in filters, als grondstof voor beton, in zalf voor verbrande huid of in brandwerend textiel.

Dieren kapster Danelle German’s ‘Catty Shack Creations’ (South Carolina) maakt tassen uit kattenhaar dat zoals Angora konijnenhaar tot garen gesponnen is. Nog creatiever: 'Ik heb het apenhaar ingeweven met wat poedelhaar.'

Het Moorse Villa Zorayda Museum in St. Augustine, Florida, tegenover Flagler College heeft een meer dan 2.400 jaar oud Heilige Kat tapijt dat volledig uit kattenhaar is geweven. Er was een menselijke voet gewikkeld in het uit Egypte gestolen tapijt waarop een Afrikaanse wilde kat is afbeeld.

Hondenhaar wordt vaak gesponnen om ermee te breien. (Husky, Collie, New Foundlander…)


‘Een paard is gevaarlijk aan beide uiteinden en oncomfortabel in het midden.’
 (Ian Flemming)
Iedereen wist dat het niet kon,
tot er iemand kwam die dat niet wist.