vogelsvissenIk herinner me een stripverhaal waarin de Rode Ridder op een toren in zee probeert te overleven door met een touw met een haak en aas rond te zwieren om toehappende meeuwen te vangen. Wie weet, lukt dat gezien hun ‘happigheid’ wel. Voor de eetbaarheid van meeuwen verwijs ik naar het betreffende artikeltje.
Ook las ik een verhaal van een Amerikaan, die wist dat zijn opa touw met vislijnen (met aas) tussen de bomen hing om vogels te vangen.

Ieder jaar worden er bij dierenopvangcentra vogels binnengebracht die onbeheerd achtergelaten of afgebroken lijnen met haak en aas hebben ingeslikt. Vooral eenden, aalscholvers en zwanen worden hier slachtoffer van. Diervriendelijk is het zeker niet.

In Zuidoost-Azië worden aalscholvers afgericht om te vissen. Ze krijgen een ring vrij los om de hals zodat ze alleen heel kleine vissen kunnen doorslikken.
(Ook otters werden afgericht om te vissen. Zie <Otter>)

Archeologen (Universiteit Barcelona) vonden in een grot nabij het Catalaanse plaatsje Calafell een prehistorisch (hanger) sieraad van de Neanderthalers, een 39.000 jaar oude klauw van een Spaanse Keizerarend. Arendsklauwen kunnen een symbolische functie gehad hebben. Neanderthalers begonnen zo’n 120.000 jaar geleden met het maken van ornamenten, en onderzoekers speculeren dat de arendsklauwen een speciale plaaats innamen in de Neanderthaler-cultuur.


Degene die iets onderneemt en daarin faalt,
is nog altijd beter dan degene
die niets onderneemt en daarin slaagt.