Gebaseerd op de kruisboog zijn er diverse bogen ontwikkeld waarmee snel na elkaar meerdere pijlen (of kogels (bolos)) afgeschoten kunnen worden. Automatische of snelvuurbogen dus.
De pijlen hebben soms 2, maar meestal geen stabilisatieveren, zodat ze om het even hoe op de boog kunnen gelegd worden. Er kan niet zo accuraat mee geschoten worden, maar daar zijn ze ook niet voor bedoeld.
Ik vermoed dat ze vooral als oorlogs- en verdedigingswapen ontworpen werden, om veel aanvallers snel na elkaar te kunnen raken.
Maar het kan natuurlijk ook handig zijn om van dieren (konijn, fazant, patrijs…) die in groepjes foerageren er meer dan één te bemachtigen. Met een gewone (kruis)boog hebben na het eerste schot, voor het herladen, alle (andere) dieren al lang het hazenpad gekozen.

snelvuurboogDe pijlen worden meestal gestapeld in een smal magazijn, waar ze alleen maar net op en boven elkaar in passen.
Er zijn types die een magazijn onderaan hebben, zoals een machinegeweer. Met het spannen van de pees wordt er door een veer telkens 1 pijl naar boven gedrukt.
De meeste modellen hebben een reservoir vanboven.
Bij de Chinese boog is het reservoir onderdeel van de hefboom die gebruikt wordt om de pees te spannen. Bij iedere spanbeurt wordt er ook een pijl geplaatst en meteen weggeschoten.
Meer frequent is een vast reservoir. Als de pees tot achter de pijl is getrokken wordt ze meteen gelost.
Voor het spannen van de pees kan een gewone klauw gebruikt worden. De spankracht is dan beperkt tot je armkracht. Met een hefboom kan die vergroot worden, zoals bij de Chinese boog. Er bestaan ook types waarbij de spanning gebeurt door zoals bij een luchtkarabijn de kolf naar beneden te knikken.

Met deze repeteerbogen kunnen meerdere pijlen per seconde geschoten worden.

Op internet zijn er diverse vernuftige modellen te vinden, zoek vb. maar eens op homemade repeating crossbow. Trigger en laadmechanismen worden vaak goed getoond en uitgelegd, soms zelf met bouwtekeningen erbij.

https://www.youtube.com/watch?v=Yrv3nmOcv5M&feature=related