De slinger is een hulpmiddel om met enorme kracht een steen van 20 tot 400 gram tot 400 meter weg te gooien. Het is een (meestal gevlochten) touw of riem met een verbreding nabij het midden. Er zit een knoop aan het werpeinde (die laat je los), en een lus aan het andere, langere uiteinde. Als je hem gebruiksklaar naast het lichaam houdt mag hij de grond niet raken.
slingerEen langere slinger wordt gebruikt indien een groter bereik nodig is. Je draait hem dan als een helikopterwiek boven je hoofd. Dit is moeilijker en minder accuraat.
Om op vogels te jagen kan je de slinger laden met een aantal kleinere stenen.
Meer draaien is minder accuraat.
Snel draaien is niet nodig, enkel bij de laatste zwaai.
Het Romeinse leger bouwde enorme slingerinstallaties om grote keien te gooien. De Grieken gebruikten loden kogels bij de slag van Marathon.

De bruikbaarheid van een katapult (Y vormige stok) hangt af de elasticiteit van het rubber dat je beschikbaar hebt. Behalve kiezels zijn ook kogellagers en knikkers goede munitie. Een gevorkte tak kan je wel bemachtigen. Gummi vind je vb. als (grote) elastieken, bevestigingen voor bagagedragers (fiets en auto) of afdekzeilen (aanhangwagen), tentharingen, afdichting voor inmaakglazen, windsels voor sportblessures, binnenbanden, scheepsbenodigdheden, elastiek van bungee, trampoline, verpakking.
Als je er geschikte gevonden hebt, bewaar die dan donker verpakt. UV is nefast voor het rubber dat mettertijd verduurt.
Als een strook onvoldoende kracht levert, gebruik je er meer. Het is bruikbaar om kleine knaagdieren en vogels van op korte afstand te verschalken.

Met een boog stenen afschieten kan. Met een katapult pijlen wegschieten ook. Dat kan zelfs efficiënter zijn dan het gebruik van stenen.

De Romeinen maakten ‘fluitende’ slingerkogels. De (5 mm) doorboorde loden balletjes (30 gr.) werden o.m. gevonden op Burnswark Hill (Lockerbie, zuidwest Schotland). Mogelijk moest dit ook het effect van een kogel met holle punt hebben. Maar vooral het zoevend en fluitend geluid moest (zoals ook bij de V2, WOII) de vijand beangstigen. In één salvo konden gemakkelijk 4 kogels gebruikt worden voor deze psychologische oorlogsvoering.

Ik was zo lelijk dat mijn moeder een katapult gebruikte om me te voeden.
(Rodney Dangerfield )