Een dobber (drijver) houdt het aas op diepte, geeft de positie van de haak (ongeveer) aan, en is een vangstindicator(als hij duikelt of wegzwemt).
Een peilloodje is zo zwaar dat je dobber zinkt als je het aan de haak doet. Je gebruikt het om de diepte van het water te peilen.
vishakenEen hengel helpt je de lijn verder in het water te krijgen, beet te voelen en een vangst binnen te halen. Een lange, zware hengel is vermoeiend.
Niets zo makkelijk en efficiënt als een metalen haakje, liefst met oogje of verdikking om de lijn te bevestigen, en een klein weerhaakje om aas en vis vast te houden. Onze voorouders moesten het doen met uit been gesneden haken. Vooral holle beenderen van watervogels zijn geschikt: zeer hard en scherp splijtend.

Of een takje met een doorn of stekel. Je kan meerdere haken aan een lijn hangen. En om de zoveel tijd, of na een nacht, de lijn controleren.
In de 3de eeuw gebruikten de Chinezen al een werpmolen om de lange lijn van hun hengel op- en af te rollen.

Een schepnet heb je nodig om grotere exemplaren uit het water te scheppen.
In een leefnet of korf kan je de vangst bij de oever onder water opsluiten en vers (en in leven) houden.

Aas: iedere fanaat heeft zijn eigen (geheime) recepten voor verschillende vissoorten. Brood, maden, pieren en deeg zijn altijd wel bruikbaar.
Om het aas onder water te houden hangen er gewichtjes (loodjes, kunnen ook steentjes zijn) boven de haak (onder de dobber).
In de winter verminderen hartslag, beweging en voeding (van vissen (en vissers?)) heel sterk. Veel vissen liggen dan op een beschut plekje om te overwinteren. Ze zijn dan niet geïnteresseerd in aas. Enkel op een zonnige dag misschien toch? In de zomer zoeken ze vaak koelere (= diepere) en schaduwrijke plekjes.

Als een vis in het aas gebeten heeft je moet niet meteen de hengel omhoog halen. Mogelijk heeft hij alleen even geproefd. Sla je te snel, dan is het vaak mis. Wacht een paar tellen, blijft de dobber bewegen, haal dan maar binnen.
Haal de vis niet bij het water van de haak. Hij kan er sneller terug in dan je hem er uit haalde. Ga dus wat verder van de oever.

Goeie tips
Ga enkel hengelen waar vis zit!
Tip om een hengel uit te gooien: blijf hem wel vasthouden...

'Wat ga je doen?' 'Vissen' 'Heb je wormen?' 'Ja, maar ik ga toch!' (JW van Besouw)
Bekeerde kannibalen eten op vrijdag alleen maar vissers