fuikenMaak een grote, lange conische mand die je in het water kan leggen. De grootte van de mazen bepaalt welke visformaten er nog door kunnen ontsnappen. Als ingang maak je een brede trechter die zeer smal uitloopt en de vis tot in de mand geleidt. Leg of hang er wat aas in. Of probeer vis naar de fuik te jagen. (Met een gepaste fuik vang je ook (aas)vliegen, muizen,…)

Om te vermijden dat gevangen prooi ((te) gemakkelijk) weer ontsnapt kan je op voldoende afstand 2 of drie trechtervormige ingangen na elkaar maken.

Je kan een gelijkaardige vaste constructie ook in een rivier bouwen met stenen en takken.
Of je kan het maken in een getijdengebied (lagune…) zodat vis er bij hoog tij in kan, maar bij laag tij niet meer er uit. Dit kan natuurlijk ook met netten. Fuiken en vallen kunnen in afmeting dus variëren van de grootte van een potje of fles, tot een volledige lagune.

De oudste bouwwerken op aarde, meer dan 30.000 jaar ouder dan de piramiden van Egypte, zijn de 40.000 jaar oude visvallen van de Aboriginals op de Barwon-rivier (Brewarrina Shire, New South Wales, Australië). De in fuikvormen gestapelde stenen muurtjes vormen een netwerk van ongeveer een halve kilometer langsheen de rivierbedding.

Ook in Shakan Bay (Prince of Wales, Alaska) werden 11- tot mogelijk 16.000 jaar geleden halfronde lage stenen muren gestapeld tot getijde-visvallen.

Potvis: lesbische zwemster

Al walvis gegeten? Ja. Is veel he?