visschoonmaken

Een vis doden

Verstikking op het droge kan een half (haring) tot 4 uur (tong of schol) duren! Hij is dan bewusteloos, maar nog niet dood.

Volgens velen is de meest humane methode: invriezen in een plastiek zak met water.

Neksnede (ruggenmerg achter de kop doorsnijden): zuurstoftoevoer naar de kop blijft doorgaan, de vis is dus niet (meteen) dood). Wel als je de kop er af snijdt. Dit lijkt aanvaardbaar als je de vis eerst een harde tik geeft (op de schedel, tussen de ogen). Een knuppel(tje met loden kop) dat hiervoor gebruikt wordt heet visdoder of 'priest'.

Verlos hem uit zijn lijden met een tik van een knuppel op zijn kop.

Snijdt de buik van kop tot anus open, haal alle ingewanden er uit en was hem uit.

De schubben kan je van staart naar kop afschrapen.

Vis: dier dat het snelste groeit tussen het vangen en het vertellen erover.

Geef mij maar een joint, zei de goudvis. Dan word ik haai.