In tegenstelling tot een klapval die een rat (of muis) met 1 klap de nek breekt, zit je bij een vangkorf, kooi, fuik of doorloopval met een levend exemplaar. Hoe help je dat het hoekje om? Dat is niet altijd eenvoudig. In Vlaanderen is meer dan 40 procent van de bruine ratten (Rattus norvegicus) resistent tegen rattenvergif. Dat is van 2003 tot 2019 een verdubbeling.

Ik herinner me uit mijn kinderjaren een vangkorf met 2 fuikingangen, waar vaak heel wat ratten tegelijk in terecht kwamen. Die werd dan onder enkele bakstenen in een grote teil met gebruikt sop uit de met hout gestookte wasmachine gezet. In mijn herinneringen bleven de dieren onbegrijpelijk lang onder water heen en weer lopen en aan de tralies knagen. Het leek eerder minuten dan seconden te duren om te verdrinken. Maar mogelijk was mijn jeugdig brein erg onder de indruk en niet zo accuraat in de timing? Ratten kunnen drie minuten lang de adem inhouden en tot drie dagen lang blijven zwemmen.
Een grote doorloopval past niet in een teil. Als je geen beek of vijver in de buurt hebt is het zonde om er een bad voor vol te laten lopen.

Schieten kan, maar ze zijn door de mazen moeilijk te raken. Je moet blijven wachten tot de rat toevallig net onder de loop of pijl komt.
Spiesen kan ook. Maar daarvoor geldt hetzelfde. Gebruik 2 spiesen. De eerste rake prik is vaak een toevalstreffer, en niet dodelijk. Maar dan is de rat wel vastgepind. Met de tweede stang of spies kan je dan de schedel kraken.
Misschien heb je een hond die er raad mee weet?

doderatIk heb een keer vergif in de kooi gegooid. Maar de rat heeft dat dagenlang niet aangeraakt. Het heeft meer dan een week geduurd eer ze dood was. En ik hou niet zo van vergif. Enkele keren is het gebeurd dat de rat na 24 of 36 uren (ik weet niet precies wanneer ze in de val raakte) vanzelf dood ging. Door de stress van de gevangenschap, veronderstel ik. Maar dat is zeker niet de regel.

Praktischer is een kachelpook of rakel, een stang die in L-vorm geplooid is. Die kan je door de mazen haken. Je hebt hiermee een groter bereik, omdat je het deel in de korf 180 graden kan draaien. Je kan er donder op zeggen dat een in het nauw gedreven rat aanvalt. Als je een 2de stang in dezelfde buurt in de korf steekt zal de rat (ook) die dadelijk aanvallen: vast grijpen en er in blijven bijten. Zodra ze onder de pook komt ram je die naar beneden. Je raakt niet altijd van de eerste keer de nek of de schedel, maar meestal wel de ruggengraat. Dan kan je meteen met de 2de stang de hersenpan inslaan. Het lijkt me een van de efficiëntste methoden.
Het klink allemaal gruwelijk, en dat is het ook. Daarbij kunnen ze behoorlijk schreeuwen. Zelfs als je gewoon dichterbij komt.
Maar de dierenbeschermers die hierdoor op hun tenen getrapt worden zijn altijd welkom om in geval van overlast de gevangen ratten levend op te komen halen.
De rat op de foto van de website is na (ik schat) minder dan 24 uur in de kooi gestorven.

Er bestaat zelfs een FBgroep over Rattenvangen (en bestrijden).


Veel wilde (vrije) dieren sterven in gevangenschap. Binnen drie maanden na de vangst sterft 53% van nog overlevende dolfijnen. Sommige vogelbekdieren sterven al de dag nadat ze gevangen zijn genomen. Een wilde "huismuis” in gevangenschap overleeft meestal niet lang.