Proteïnentips

Eet geen rauw vlees, zeker niet van vleeseters omwille van trichinengevaar. Dit haarwormpje leeft in de darm van sommige zoogdieren ( varkens..) en kan in het vlees komen.
Sprinkhanen en wormen zijn makkelijker te verschalken en te overmeesteren. Bont gekleurde of harige insecten, of padden, raar uitziende vissen: afblijven.
Huid van kikkers en salamanders is vaak giftig.

insectenetenInsecten (Insecta) zijn een klasse van de geleedpotigen (Arthropoda). Van deze grootste dierengroep zijn bijna een miljoen soorten beschreven.
Ze zijn herkenbaar aan de (niet altijd duidelijk zichtbare) drie belangrijkste delen: kop, borststuk (thorax) en achterlijf (abdomen). Aan de kop zitten de ogen, kaakdelen en voelsprieten. Het borststuk heeft poten en eventueel vleugels. Het achterlijf bevat de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen, en een groot deel van het ademhalingssysteem met tracheeën of ademhalingsbuisjes.
De voortplanting van insecten gebeurt meestal door bevruchting en zich buiten het moederlichaam ontwikkelende eitjes.
De meeste insecten maken een gedaanteverwisseling of metamorfose door bij ontwikkeling van respectievelijk larve of nimf naar imago (volwassen insect).

Insecten eten
Op 23 september 2006 hebben 1.747 mensen van Wageningen Universiteit een wereldrecord insecteneten gevestigd. Er stonden gefrituurde sprinkhanen en meelwormen (de larven van de meeltor (Tenebrio molitor)), gebakken met knoflook, peper en zout en taartjes met meelwormen op de kaart.

In 98 landen staan insecten op het menu. Tachtig procent van de wereldbevolking eet ‘fruits de terre’.
In Centraal Afrika staan insecten bij 70 tot 90 procent van de inwoners op het menu.
Er zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Daarvan vinden we 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa.
Als we in het Westen insecten eten, is dat meestal per ongeluk. Ze zijn echter niet te vermijden bij productie en verwerking van voeding. Daarom mag volgens de officiële richtlijnen in de Verenigde Staten:
"Diepvriesbroccoli 60 bladluizen tellen; 200 gram tomatenketchup 3 fruitvlieglarven bevatten; 25 gram kerriepoeder 100 insectenfragmenten rijk zijn; een blikje met 100 gram paddenstoelen 74 mijten bevatten; 1 ons vijgenpasta 13 insectenhoofdjes en 1 ons rozijnen 34 fruitvliegjes herbergen."

Eetbare insecten zijn met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer voedzaam in vergelijking met bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%.

Er zit tot 4 keer meer biomassa onder de grond dan dat er aan runderen bovenop staan te grazen.
Voor één kilogram vlees moet je een dier tien kilo voedsel geven. Voor één kilogram krekelvlees is dat maar twee kilo voedsel. Je kunt ook veel efficiënter oogsten: van een koe eten we maar 55 procent op, van een krekel 80 procent.

100g gedroogd insectenvlees bevat 30 tot 70 gram eiwitten en 4 tot 60 gram vetten, wat vergelijkbaar is met runds- en varkensvlees. Daarnaast zitten insecten ook nog boordevol vitaminen en mineralen!

Insecten worden meestal gebakken voor consumptie. Wat kan op het menu?

Sprinkhanen en krekels (alle soorten), zijn relatief rijk aan eiwitten
meelwormen (dagje op beschuit laten lopen om zich schoon te poepen),
aardwormen (dagje op mos laten kruipen),
rupsen: de darminhoud wordt uitgeknepen, waarna de rupsen worden gekookt en gedroogd in de zon
honingbijen (van larve tot volwassen exemplaren, wel koken om hun gif te neutraliseren),
wespen hebben van alle insecten het hoogste eiwitpercentage: 81%! In Mexico worden ze algemeen gebruikt in gerechten. Wespenlarven en -eieren werden door de Chinese royalty gegeten als delicatesse.
termieten
vliegenlarven of maden (schep ze van het vlees af, wassen en daarna koken en je hebt een zeer voedzame maaltijd.)
keverlarven
sprinkhanen
kakkerlakken


Een zeer efficiënte methode om kakkerlakken te vangen is de "Vegas roach trap". Dit is een glazen pot met nauwe opening, gedeeltelijk gevuld met koffiedrab en wat water. De buitenkant kan worden bedekt met ruw plakband, zodat La Cucaracha makkelijker naar binnen kan klimmen. De "Vegas roach trap" is insectvriendelijk omdat andere insecten niet aangetrokken worden.


Regenwormen (Lumbricidae)
Wormen bevatten eiwitten met veel essentiële aminozuren. Je vindt ze overal in vochtige, humusrijke bodem en onder stenen en hout, of in de composthoop.
Ze kunnen na een dag vasten of nadat de darminhoud eruit is geknepen rauw worden opgegeten. Je kan ze ook een paar minuten in schoon en drinkbaar water doen zodat ze zich zelf uitspoelen.
Wormen kunnen goed worden gedroogd en tot poeder vermalen om o.a. in soep te gebruiken. Gedroogd zijn ze een tijdje houdbaar.


Casu marzu (Sardijns voor rotte kaas) is gefermenteerde, zelfs bedorven ongepasteuriseerde schapenmelk die door wormen gegeten en getransformeerd wordt tot kaas. De maden zijn kleurloos, ongeveer acht millimeter en kunnen tot 15 centimeter hoog springen. Gewaardeerd door liefhebbers.


Meikeversoep werd tot medio vorige eeuw in Frankrijk en Duitsland gegeten, de smaak lijkt een beetje op kreeftensoep.
De meikevers ontdoen van vleugels en poten, in boter aanbraden en in kalfs- of kippenbouillon gaarkoken. De soep wordt gezeefd en als bouillon opgediend, of de meikevers worden eerst in een vijzel fijngestampt, waarna de soep door een zeef wordt gewreven en met een roux en wat eigeel wordt gebonden.


‘Doe wat suiker en verse room op een vlieg en ze smaakt als een bosbes.’
(Edgar Watson Howe)