Proteïnentips

Eet geen rauw vlees, zeker niet van vleeseters omwille van trichinengevaar. Dit haarwormpje leeft in de darm van sommige zoogdieren (varkens..) en kan in het vlees komen.
Sprinkhanen en wormen zijn makkelijker te verschalken en te overmeesteren. Bont gekleurde of harige insecten, of padden, raar uitziende vissen: afblijven.
Huid van kikkers en salamanders is vaak giftig.

insectenetenInsecten (Insecta) zijn een klasse van de geleedpotigen (Arthropoda). Van deze grootste dierengroep zijn bijna een miljoen soorten beschreven.
Ze zijn herkenbaar aan de (niet altijd duidelijk zichtbare) drie belangrijkste delen: kop, borststuk (thorax) en achterlijf (abdomen). Aan de kop zitten de ogen, kaakdelen en voelsprieten. Het borststuk heeft poten en eventueel vleugels. Het achterlijf bevat de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen, en een groot deel van het ademhalingssysteem met tracheeën of ademhalingsbuisjes.
De voortplanting van insecten gebeurt meestal door bevruchting en zich buiten het moederlichaam ontwikkelende eitjes.
De meeste insecten maken een gedaanteverwisseling of metamorfose door bij ontwikkeling van respectievelijk larve of nimf naar imago (volwassen insect).

Insecten eten

Entomofagie Oudgrieks éntomon: insect en phagein: eten) is een duurder woord voor insectivoor. Op 23 september 2006 hebben 1.747 mensen van Wageningen Universiteit een wereldrecord insecten eten gevestigd. Er stonden gefrituurde sprinkhanen en meelwormen (de larven van de meeltor (Tenebrio molitor)), gebakken met knoflook, peper en zout en taartjes met meelwormen op de kaart.

In 98 landen staan insecten op het menu. Tachtig procent van de wereldbevolking eet ‘fruits de terre’.
In Centraal Afrika staan insecten bij 70 tot 90 procent van de inwoners op het menu.
Er zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Daarvan vinden we 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Ongeveer 250 soorten worden alleen al in Mexico geconsumeerd.
 
Als we in het Westen insecten eten, is dat meestal per ongeluk. Ze zijn echter niet te vermijden bij productie en verwerking van voeding. Daarom mag volgens de officiële richtlijnen in de Verenigde Staten:
"Diepvriesbroccoli 60 bladluizen tellen; 200 gram tomatenketchup 3 fruitvlieglarven bevatten; 25 gram kerriepoeder 100 insectenfragmenten rijk zijn; een blikje met 100 gram paddenstoelen 74 mijten bevatten; 1 ons vijgenpasta 13 insectenhoofdjes en 1 ons rozijnen 34 fruitvliegjes herbergen."

Eetbare insecten zijn met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer voedzaam in vergelijking met bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%.

Er zit tot 4 keer meer biomassa onder de grond dan dat er aan runderen bovenop staan te grazen.
Voor één kilogram vlees moet je een dier tien kilo voedsel geven. Voor één kilogram krekelvlees is dat maar twee kilo voedsel. Je kunt ook veel efficiënter oogsten: van een koe eten we maar 55 procent op, van een krekel 80 procent. Insecten eten is 20 keer milieuvriendelijker dan vlees eten: er is minder water en voer nodig om ze te kweken en ze stoten veel minder broeikasgassen uit dan runderen en varkens.

Vergelijkbaar met runds- en varkensvlees: 100g gedroogd insectenvlees bevat 30 tot 70 gram eiwitten en 4 tot 60 gram vetten. Daarnaast zitten insecten ook nog boordevol vitaminen en mineralen! Het oogsten van insecten kan gezien worden als een bestrijdingsmethode om plagen te beperken. Kijk wel uit met bestrijdingsmiddelen!!

Insecten worden meestal gebakken voor consumptie. Wat kan op het menu?

Wereldwijd is er zeer veel keuze. Maar onze Westerse eetgewoonten zijn op dit vlak (nog) beperkt.

Slakken zijn geen insecten, maar vindt je op feestelijke menu’s, en ingevroren in de supermarkt als escargots en caracollen

Regenwormen (Lumbricidae)
Wormen bevatten eiwitten met veel essentiële aminozuren. Je vindt ze overal in vochtige, humusrijke bodem en onder stenen en hout, of in de composthoop.
Ze kunnen na een dag vasten of nadat de darminhoud eruit is geknepen rauw worden opgegeten. Je kan ze ook een paar minuten in schoon en drinkbaar water doen zodat ze zich zelf uitspoelen.
Wormen kunnen goed worden gedroogd en tot poeder vermalen om o.a. in soep te gebruiken. Gedroogd zijn ze een tijdje houdbaar.

Casu marzu (Sardijns voor rotte kaas) is gefermenteerde, zelfs bedorven ongepasteuriseerde schapenmelk die door wormen gegeten en getransformeerd wordt tot kaas. De maden zijn kleurloos, ongeveer acht millimeter en kunnen tot 15 centimeter hoog springen. Gewaardeerd door liefhebbers.

Meikeversoep werd tot medio vorige eeuw in Frankrijk en Duitsland gegeten, de smaak lijkt een beetje op kreeftensoep.
De meikevers ontdoen van vleugels en poten, in boter aanbraden en in kalfs- of kippenbouillon gaarkoken. De soep wordt gezeefd en als bouillon opgediend, of de meikevers worden eerst in een vijzel fijngestampt, waarna de soep door een zeef wordt gewreven en met een roux en wat eigeel wordt gebonden.

Het Wereldwijd insectenmenu (volgend artikel) geeft veel meer mogelijkheden…


‘Doe wat suiker en verse room op een vlieg en ze smaakt als een bosbes.’
(Edgar Watson Howe)