De boemerang kennen we vooral als traditionele, Australische werpstok die door zijn gebogen, kapstokachtige vorm terugkeert als hij (goed) geworpen wordt.
boemerang1Hij werd waarschijnlijk eerder gebruikt om anderen te imponeren, dan wel om te jagen. Zoals steeds als we het gebruik van oude voorwerpen niet kennen wordt het door onderzoekers ook wel ‘ceremonieel’ genoemd. Sommigen nemen aan dat met een boemerang ook vogels in hun vlucht uit de lucht konden gegooid worden. Grotere dieren werden er zeker niet mee bejaagd. Anderen menen dat de boemerang diende om zwermen vogels in de richting van gespannen netten te jagen.

Bij opgravingen op het terrein van Tata Steel (voorheen Hoogovens,‘Rooswijk’ (Velsen 1962-1964)) werd de oudste boemerang van Nederland gevonden.  Het eikenhouten exemplaar is gedateerd rond 470 v Chr. En ook bij Vlaardingen is een boemerang opgegraven. Mogelijk liggen er in archeologische depots nog meer boemerangs die nooit als dusdanig herkend zijn en een label als “ongeïdentificeerd - esdoornhout” of zo kregen.

In 1987 werd in Polen een 20.000 jaar oude boemerang gevonden, gemaakt uit een mammoetslagtand. Deze zware ivoren boemerang was allicht een echte jachtboemerang: hij keert niet terug naar de werper maar gaat recht op zijn doel af. Spanwijdte: 71 centimeter, bereik: tot 66 meter.
(De Australische boemerang dateert van 8.000 voor Christus.)

Recentere, eerder recreatieve afgeleide producten zijn boemerangs met meer armen: 3, of 4. De vlucht lijkt door het rondtollen meer op die van een volledige schijf. Met een gebogen randje er aan wordt het een frisbee. Gevaarlijk ogende showwapens in deze stijl zijn ninjasterren, stalen schijven of ringen en zelfs cirkelzaagbladen. Door aerodynamische effecten hebben ze enkel een aanvaardbare trefzekerheid op korte afstanden (en eerder horizontaal, dan vertikaal gegooid). In de praktijk zijn een pijl en speer veel eenvoudiger, doeltreffender en efficiënter.

Een jachtboemerang of een werpstok is een (meestal minder gebogen) boemerang die niet terug keert. Vaak is een uiteinde verzwaard of gepunt om het wapen effectiever te maken. Werpstokken zijn zwaarder en minder vleugelvormig of aerodynamisch dan een boemerang, maar wel meer geschikt voor de jacht op klein wild.
Zoals bij alle handwapens vergt een goed resultaat bij het hanteren erg veel oefening.

Tussen 1994 en 1998 werden in een bruinkoolmijn in Schöningen 300.000 jaar oude werpstokken van Homo heidelbergensis jagers gevonden. Er werden paardenbotten met slachtsporen bij gevonden. Een sparrenhouten werpstok , is ongeveer 64,5 cm lang, 2,9 cm in diameter en weegt 264 gram en met stenen werktuigen dubbelzijdig gepunt. Hij werd roterend gegooid waardoor de afgelegde baan recht blijft en de inslag krachtig is.

Afgelopen maand gooide ik een boemerang. Nu leef ik constant in angst.