Equus africanus asinus is een paardachtige met lange oren, een pluim aan de staart, en een groot uithoudingsvermogen die gebruikt wordt als lastdier, trekdier voor rijtuigen en als rijdier.

'Waarom zit je op de ezel en moet je vrouw achter je lopen met de bagage?' 'Omdat zij geen ezel heeft.'
"Pa, welke van die twee ezels is de vader "?"Dat is eenvoudig. De grootste ezel is altijd de vader".

ezelsEzels (en trekhonden) zijn kleiner, beter bestand tegen extreme omstandigheden, makkelijker te hanteren en goedkoper te voeden (eten minder en minder kieskeurig) dan paarden. Ze hebben net als paarden ook hoefverzorging nodig.

Hun reputatie eigenzinnig te zijn is gebaseerd op hun intelligentie en voorzichtigheid. Ze zijn moeilijk te porren om risico’s te nemen.
Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd. Die tussen ezelin en paardenhengst heet muilezel. Alle mannelijke nakomelingen van deze kruisingen zijn onvruchtbaar. Een gecastreerde ezel wordt oen of kluns of in België "vent" genoemd. In iedere familie is er wel een te vinden.

In het boek Hardlopen met Sherman verhaalt Christopher McDougall zijn voorbereiding en deelname aan een Burro Race in Colorado. Het is een uniek soort race waarin mensen en ezels samen over bergen en door beken rennen, beladen met pikhouweel, schep en zeef: de originele goudzoekers uitrusting. Het is ook een prima handleiding over de aard van het beestje, en hoe je er mee kan samenwerken.

‘Iedere ezel hoort zichzelf graag balken.’
(Thomas Fuller)
‘Meet je oren na voor je iemand ezel noemt.
’(Han Van Hageland)