De muskusrat of bisamrat (Ondatra zibethicus) is een knaagdier uit de onderfamilie van de woelmuizen. Ze wordt gefokt voor het bont onder de naam bisam.
muskusratHet dier wordt tussen 25 en 40 centimeter lang en heeft een sterke, zijdelings afgeplatte staart van 19 tot 28 centimeter. Het kan vier keer zo zwaar worden als de bruine rat, ongeveer 1.700 gram. De rug is bruin van kleur, de buik zilverkleurig.
De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, en hebben gedeeltelijk zwemvliezen. De voorvoet is 25-30 mm breed en tot 30 mm lang. De achtervoet + 35 mm breed en tot 65 mm lang. Beide poten hebben vijf tenen. Het is een goede zwemmer en duiker die voornamelijk 's nachts en in de schemering actief is.

Een vrouwtje kan tussen april en november om de 28 dagen een nest werpen. Meestal heeft ze één tot drie worpen per jaar. Na een draagtijd van 25 tot 30 dagen worden gemiddeld vijf tot zeven jongen geboren.
Ze worden maximaal tien jaar oud in gevangenschap, in het wild ongeveer drie jaar oud.

De muskusrat leeft voornamelijk van planten, zoals zegge en paardenstaarten.
's Winters legt hij een burcht aan van gras en riet. Ze houden geen winterslaap.
Ze leeft langs stilstaand of stromend zoetwater (rivieren, meren) met begroeide oevers. In de oevers graaft ze een gang, waarvan de ingang meestal onder het wateroppervlak ligt. Een tweede gang dient voor ventilatie. De gangen en holen in dijken worden gezien als een bedreiging. Daarom wordt de muskusrat bestreden.

Ze worden gevangen met vallen, fuiken en vangkooien aan de ingang van hun woning.

In Vlaanderen wordt het dier ook waterkonijn genoemd. Het is dan ook een hele brok vlees die op diverse menukaarten terug te vinden is.

Een willekeurig recept als voorbeeld:
Snijd de muskusklieren uit de binnenkant van de poten, verwijder alle huid en vet. Laat het vlees 2-3 uur weken in 1 eetlepel zout op een kwart liter water om het bloed te verwijderen. Goed uit laten lekken en afdrogen.
Smelt drie eetlepels boter in een braadschotel en bak de stukken muskusrat daarin lichtbruin.
Meng room, azijn, sjalotten, zout, peper, kruiden en boter.
Giet de helft van dit mengsel over de muskusrat.
Dek de schaal af en laat dit sudderen op een heel laag pitje.