Over-leven ten koste van de natuur, survival, zelfvoorziening, alles zelf maken, basisvaardigheden; voedsel vinden, telen, bewaren; wonen, grondstoffen, technieken… alle kennis om zelf in je eigen levensonderhoud te voorzien… wie heeft dat (nog)?

zelfvoorzien2Als morgen de distributie van drinkwater en elektriciteit wegvallen, kunnen we ons zelf niet meer (lang) in leven houden. De kennis en technieken die hiervoor nodig zijn hadden onze voorouder wel. En die zouden we niet mogen laten verloren gaan. We proberen ze hier te verzamelen.

Door de industriële ontwikkelingen zijn we, vooral in het Westen, steeds afhankelijker geworden van producenten en verdelers.

We leven van kant-en-klaar maaltijden en fastfood, en kunnen zelf geen brood meer bakken.

Voeding, kleding, woning, water worden ons met een zo groot mogelijke winstmarge opgedrongen. Hoe en hoe verantwoord dit alles gemaakt en vervoerd wordt, daar hebben we weinig kijk op. Alles ligt binnen handbereik op een winkelrek of onder een muisklik. Het hele jaar rond zijn alle soorten groenten, fruit en vlees beschikbaar. Maar wat als…

Er zijn al meermaals beschavingen uitgestorven. Zonne-erupties, vulkaanuitbarstingen, milieurampen, epidemieën, tekort aan drinkwater, …

Als we morgen na de catastrofe op eigen kracht verder moeten, wie zal er dan The day after terug kunnen starten vanaf nul?

Wie zal er dan na de eerstkomende winter nog in leven zijn? Financiële en IT-specialisten? Land- en tuinbouwers zonder diesel of sproeistoffen? Buitenjongens met een volkstuintje van 1 are?

Veel van de nodige basisvaardigheden en kennis proberen we op deze site te verzamelen.

Pre-industriële huis- en tuin middelen en –technieken om als mens, gezin of gemeenschap te overleven in en met de natuur…

Deze kennis werd vroeger gewoon van vader op zoon doorgegeven. Om een plaats in de complexer geworden maatschappij te veroveren ging iedereen zich verder specialiseren. We weten steeds meer over steeds minder. Doorgeven van kennis wordt in onderwijssystemen geconcentreerd. En is vaak theoretisch, smal en niet praktisch. Veel knowhow is verdrongen door nieuwe technieken, en raakt in de vergetelheid.

Via de zoekfunctie (rechts boven) kan je ieder onderwerp snel terugvinden.

  • Rechts staat steeds het Hoofdmenu.
  • Links staan de onderdelen van het gekozen menu.

Letters vergroten/verkleinen kan met toetscombinaties<ctrl+>/<ctrl->, of <ctrl> & scroll-muisknop.

Alle verbeteringen en aanvullingen zijn heel erg welkom, mail ze maar: ,

of post, en volg ons in de faceboekgroep tOverleven.

Ontbreekt er iets op deze site? Kan je iets essentieel niet vinden? Daag me dan maar uit om het toe te voegen… (Gebruik wel eerst even de zoekfunctie.)

> Je vindt ook alles -en nog méér- in HET BOEK: 't Over-leven.

Duurzaam bestaat uit duur (lang duren) en achtervoegsel -zaam, dat 'geschikt om, geneigd tot' betekent. (Zoals bij spaarzaam 'geneigd tot sparen' en buigzaam 'geschikt om te buigen'.) Duurzaam betekende dus 'geschikt om (lang) te duren'.

Al 10 generaties dezelfde hamer in gebruik. De steel is 6x vervangen. De kop 2 keer.

van Duurzaam naar Natuurzaam

Plastieken sanseveria's zijn duurzamer dan echte.

Dat geldt ook voor andere bloemen. En potten. Hoe kan dat? Hoe komt dat? De Brundtlandcommissie omschreef duurzaam (1987) ecologisch: “Ontwikkeling die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheden van de toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien.” 

Daarna werd het woord steeds populairder, en zo vaak misbruikt en verkracht dat ik een alternatief voorstel. Nu zijn for ever chemicals, plastiek, vergiftigd hout ed. duurzaam!

Duurzaam was wat lang blijft bestaan, een lange levensduur heeft, blijvend, degelijk, onveranderd, stabiel, stevig is.

Ik pleit daarom voor een ander woord… NATUURZAAM: wat geen (langdurige?) schade berokkent aan de natuur. 

Of positief: wat (in iedere fase) goed is voor natuur, diversiteit en iedereen.

Dat sluit aan bij de betekenis die ecologisch bedoeld was met duurzaam.

 

HELP!! De site verdwijnt hier (oktober 2024). Wie kan/wil de site in leven houden door hem te upgraden?
Er staat een backupversie op https://sites.google.com/view/t-over-leven/