De wereld verbeteren? Vaak lijkt het wat hopeloos om in je eentje iets te doen. Inspirerende voorbeelden en hartverwarmende verhalen en eenmansacties tonen aan dat het zeker wel kan. En met wat creativiteit en een originele aanpak kan dit via (sociale) media ook weer anderen inspireren.

careforeachotherJosé Mujica is president van Uruguay. Negentig procent van zijn inkomen geeft hij weg en hij leeft een sober leven in een klein boerderijtje, in plaats van in een presidentieel paleis.

Tony ‘the Fridge' Phoenix-Morrison liep als 49-jarige met een 42 kilogram zware koelkast op zijn rug de marathon van Londen. 2x na elkaar. Zo verzamelde hij (alweer) meer dan 12.000 euro voor het goede doel.

Michel Bauwens is een Belgische cyberfilosoof en oprichter van de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives, een non-profit wereldwijd netwerk van wetenschappers en activisten.

Josie post You Tube filmpjes (Eng.) die (voluntyrisme en) het Non Agressie Principe promoten: gun elkaar volledig vrijheid en lok geen agressie uit.

Jason Arday (37 in 2023): “Toen ik 18 werd, was het mijn grootste levensdoel om mijn naam correct te kunnen spellen.” Hij is net benoemd tot professor aan Cambridge.


Tony Posnanski schreef een brief ‘’Aan de vrouw en kind van tafel 9’. Twee mannen werden gestoord door het geschreeuw van het autistisch meisje, en vroegen de restaurantuitbater in te grijpen.
Hij probeerde niet te beledigen en een soort goede vader te zijn. Betaalde hun etentje en zweeg over de 2 heren. Het deed hemzelf veel deugd.
https://www.hln.be/hln/nl/17541/Het-leukste-van-het-web/article/detail/1787708/2014/02/05/Brief-van-restauranthouder-aan-mama-met-autistisch-dochtertje-gaat-viraal.dhtml

Eigenaar Michael de Beyer (Montgomery) verkoopt na 17 jaar zijn restaurant om één van zijn werkneemsters, de 19-jarige Brittany Mathis bij wie een hersentumor is geconstateerd, financieel te helpen. Hij kan anders toch niet meer met plezier in zijn restaurant werken.
https://www.telegraaf.nl/buitenland/22226070/__Man_verkoopt_zaak_voor_operatie__.html

Lee Ballantyne betaalde op restaurant in de buurt van Toronto het eten van een ander koppel, omdat hun samenzijn hem aan zijn overleden vrouw deed denken.
https://www.hln.be/hln/nl/17541/Het-leukste-van-het-web/article/detail/1774826/2014/01/15/Jullie-doen-me-denken-aan-mijn-overleden-vrouw-Mag-ik-jullie-etentje-betalen.dhtml

Shanell Mouland bedankt een onbekende zakenman op stoel 16C, vlucht 1850 naar Philadelphia omdat die haar 3-jarig autistische dochtertje bijna de hele vlucht gerust en bezig houdt.
https://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1773716/2014/01/14/Aan-de-papa-op-stoel-16C-Dankzij-jou-beleefde-mijn-autistisch-kind-haar-beste-vlucht-ooit.dhtml

Vera Scroggins is een ‘staatsgevaarlijke’ oma van 63 jaar, die blijft ijveren tegen de ontginning van schaliegas (US).

Merijn Tinga zet zich al jaren in om het plastic probleem aan te pakken. Hij schreef 'Plastic Soup Surfer, hoe één persoon verschil kan maken'.

Eén koppel plant in Yin Yuzhen (Mongolie) 600.000 bomen op 28 jaar om woestijn in woud te veranderen. Wind en zand vernielden het plantgoed meermaals. Maar door te blijven planten en water geven overwonnen ze de woestijn.
https://www.youtube.com/watch?v=XaqdaneBWB4

De Braziliaanse straathond Lilica leeft in San Carlos (São Paulo) samen met andere onfortuinlijke kippen, katten en zelfs een muilezel op een autokerkhof. Hij maakt elke dag een avondwandeling van wel vijftien kilometer om bij dierenliefhebster Lucia een plastieken zak vol eten mee terug te nemen naar zijn hongerige vriendjes.
https://www.youtube.com/watch?v=1BxPz8TX0Oo

Op 17 januari 2013 is de Dresden-prijs uitgereikt aan de Russische oud-militair Stanislav Petrov. Hij negeerde in 1983 een waarschuwing voor de lancering van Amerikaanse raketten. Dat bleek later een vals alarm. Door zijn besluit wist Petrov mogelijk een kernoorlog te voorkomen.

'Muffinman' Steven De Geynst ging voedsel uit een afvalcontainer bij een supermarkt 'stelen'. Zijn proces was de aanzet voor een ruim maatschappelijk debat over voedselverspilling.

Sebastiao Salgado is een Braziliaanse fotograaf die samen met zijn vrouw het onmogelijke heeft gerealiseerd, namelijk een bos in amper 20 jaar herplant: 2 miljoen bomen met nu 176 vogelsoorten, 33 zoogdieren en 15 amfibieën en reptielen. Slechts op 0,5% van de 710 hectaren in Minas Gerais stonden nog bomen. Ze hebben zelfs al gedroogde waterbronnen opnieuw geactiveerd. Alles kan nog!

Boomverzorger Dries Rooryck begon een bomenasiel in Nazareth (België). Je kan er tweedehands bomen inleveren of halen.

Heel alledaags:
Als Marleen sneeuw ruimt doet ze dat ook voor het huis van 2 oude buurvrouwtjes.
Vlekje gaat dagelijks (meermaals) bij haar alleenstaande vader langs, zodat die (nog) niet naar een rusthuis moet. En bezoek krijgt.
Een oudere man liet me voorgaan in de apotheek. Hij zei dat ie het fijn vond iemand een plezier te doen.
Lutgart gaat om de andere dag bij haar moeder en schoonmoeder binnen.
Inge zet een inzamelactie voor een weeshuis op. Ook bij bedrijven.
Els springt bij de buren binnen voor een praatje. Feels good.
An werkt als vrijwilliger bij ziekenzorg, en deelt een stuk pompoen met de buurvrouw.
Ik ga volgende keer weer bloed doneren.
Een natuurgids vertelt mensen boeiende dingen over hun eigen omgeving.
Jo organiseert een rijstmaaltijd met tentoonstelling en armoede-info.

In vorige items van deze reeks vind je: Patsy Van Der Parre maakt een Geefkast, Toon Eerdekens verzamelt afval uit de wegberm, Heidemarie Schwermer leeft zonder geld, Steven Vromman leeft als low impact man,…
Het tv programma https://www.uitzendinggemist.nl/programmas/2340-de-opsteker-van-de-week
gaf wekelijks een onderscheiding aan barmhartige Samaritanen die zich belangeloos inzetten voor anderen.

En dat altruïsme is precies de kern van alle voorgaande voorbeelden. Deze naastenliefde wordt door meerdere religies gepromoot. Soms helaas –beschamend tegenstrijdig- niet geprakkiseerd t.a.v. anders-gelovigen.

Uit onderzoek blijkt dat een goede daad verrichten je geluksgevoel opkrikt.
1 goede daad per week zou volstaan. (Bij (veel) meer neemt het effect per goede daad af.)

Iemand die in Jezus Christus gelooft is christelijk. Ik geloof in God, dus ik ben goddelijk.

In ‘Pay it forward’ bedenkt de 11-jarige Trevor voor zijn opdracht maatschappijleer een kettingsysteem waarbij hij iets goeds doet voor 3 mensen. Die moeten dat op hun beurt ook weer doen en verder zetten… Op weg naar een ideale wereld? (film 2000, Mimi Leder)

Verbeter de wereld, begin zelf. Je hoeft niet in je eentje te (blijven) werken. Je kan inspireren en samen-werken om meer te bereiken.
Kies 1 concreet project waar jij je goed bij voelt. Spreek mensen 1 op 1 aan. Werk in je eigen omgeving.
Een actie kan je uitbreiden via (lezingen voor) scholen, verenigingen, festivals,… Begin met de buurt en de betrokkenen. Sociale netwerken. Er zijn ook mensen zonder www. Vergeet vooral hen niet. Een actie die uitbreidt is nooit meer iets van jezelf. Die moet je kunnen loslaten.

Heb je de multi-miljardair oefening al eens gemaakt? Je hebt meer geld dan alle andere aardbewoners samen. Geniet er van. Je hebt huizen, auto’s, eilanden…Bezoekt alle stranden, casino’s en wat je maar wil. 5 jaar lang. Tot je het beu bent. Gaan werken of je zorgen maken hoef je nooit meer.
Waar zou je dan de resterende tijd van je leven nog mee bezig willen zijn?
Wat boeit je echt? Vind je echt belangrijk? Fijn?
(En even terug met 2 voeten op de grond: wat kan je er (bijna) zonder geld ook nog van realiseren?)
(Je eigen natuurgebied(je), speelplein, de huismus-actie, composteren, een weeshuis…)
Vaak bevatten 'To do before you die’ lijstjes ultieme wensen. Die je eigenlijk niet zou moeten uitstellen.


Inspirerende mensen focussen op wat wél kan. Kansen. Ze ondernemen doelbewuste actie in de juiste richting.
Ze treden buiten hun veilige comfortzone. Ze houden vol waar anderen opgeven.
Ze investeren in hun (persoonlijke) ontwikkeling. Ze zijn nieuwsgierig, en delen (o.a. kennis). Het mooie van kennis is dat je er zelf niet armer van wordt als je het weggeeft. Sterker nog; je wordt er rijker van. Inspirerende mensen bevragen zowel zichzelf, als anderen, als autoriteiten.
Ze waarderen eerder ervaringen, geluk en mensen, dan geld, gelijk hebben of materieel bezit.
Inspirerende mensen nemen het leven niet té ernstig. Ze kunnen relativeren en lachen om zichzelf en om het leven. Ze laten los wat ze niet (meer) nodig hebben.

Je kan anderen alleen vanuit je passie inspireren als je dingen doet die je zelf leuk, belangrijk of goed vindt. Wees een voorbeeld. Kom je beloftes na. Blijf altijd positief.

Deel je passie met zoveel mogelijk mensen. Begin een blog, houd een lezing of organiseer een event.

Om de paar jaar stelt de Bhutaanse regering vragen aan de inwoners. Zo meet zij het (bruto) nationaal geluk. Men meet er tevredenheid aan de hand van negen onderwerpen ‘je goed voelen’, veiligheid, gezondheid, onderwijs, cultuur, natuur, gevoel dat de overheid voor iedereen zorgt en primaire zaken als eten, woning en kleding. Bhutan Gross National Happiness op You Tube https://www.youtube.com/watch?v=2jf9xrnUjpI

Wat mensen willen is meestal niet waar politici (en kapitaal, bedrijven) mee schermen: economische groei en jobs (en geld). Eerder: gelukkig zijn, sociale contacten, zinvolle bezigheid, genieten van wat zich aandient, mensen om van te houden, vriendschap.
Mensen weten niet wat ze willen? Blijf doorvragen.

In oktober 2013 plaatste de gratis krant Metro een witte kader op de voorpagina, waarin treinreizigers anoniem een positieve boodschap konden neerpennen.

Een ludiek ballenbad brengt vreemden snel dichter bij elkaar.
http://www.froot.nl/posttype/froot/een-willekeurige-ballenbak-en-twee-vreemden/

(I.v.m. de beveiliging van de site zijn vele links niet actief. Je kan ze wel googelen. Als ze https zijn worden ze later weer geactiveerd.)

Een uit warrelnetten vrijgesneden walvis lijkt zijn dankbaarheid te showen.
http://www.trueactivist.com/gab_gallery/humpback-whale-shows-amazing-appreciation-after-being-freed-from-nets/

In 1979 begon de toen 16 jarige Indiër Jadav Payeng bamboe en struiken, later ook bomen te planten om slangen van uitdroging te redden. Uiteindelijk werd het een levend bos van 550 ha.

Yacouba Sawadogo, een boer in de Sahel (Burkina Faso) gebruikt traditionele landbouw technieken van de regio (cordons pierreux en zaï holes) om bodemerosie, uitdroging en verwoestijning te bestrijden. https://en.wikipedia.org/wiki/Yacouba_Sawadogo

Veel goede voorbeelden, vooral i.v.m. ontwikkelingssamenwerking: http://www.dagvande4depijler.be/wedstrijd/#39

De Amsterdamse seksueel hulpverlener Tika maakt haar cliënten – gehandicapten superblij.

Mensen die krap bij kas zitten  kunnen in een meewerkend café binnenkomen en vragen of er nog uitgestelde koffie is. Ook andere dranken en zelfs maaltijden kunnen volgens dat principe door een goede ziel vooruitbetaald worden (sinds 2013 vanuit Napels).

De 70-jarige Imelda Schramm uit Berlijn (2016)  gaat al dertig jaar de straat op met een spuitbus, nagellakremover en een krabbertje. Ze verwijdert racistische graffiti, stickers en flyers. 

Banksy is een wereldberoemde anonieme Britse graffiti-artiest. Zijn kunstige muurschilderingen zijn vaak politiek, geëngageerd en humoristisch. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid.

Albert Manero, student aan de universiteit van Central Florida heeft een 'slimme' en spotgoedkope arm voor Alex  gemaakt met een 3-D printer. In plaats van 29.837 euro kosten die 261 euro en Alex kan hem blijven gebruiken. De prothese aanpassen kost 15 euro voor een grotere hand, een langere voorarm: 37 euro. De plannen zet hij op het internet. "Ik weet zeker dat de internationale gemeenschap deze technologie kan verbeteren en nog goedkoper kan maken."

Narayanan Krishnan geeft dagelijks voedsel, verzorging en knuffels aan wie het nodig heeft (in Madurai, Indië).
A companion to the forgotten https://www.youtube.com/watch?v=y_3BEwpv0dM
https://en.wikipedia.org/wiki/Narayanan_Krishnan

Tim Harris werd met het Dow syndroom geboren. Hij heeft een eigen, zeer vriendelijk restaurant in Albuquerque waar je naast eten ook een glimlach en een knuffel kan krijgen. http://timsplaceabq.com/about-tim  https://www.youtube.com/watch?v=y6He0FWoFj0

Indiër Mani Manithan runt een telecom winkel. Sinds 1989 gaat hij achterwaarts om te ijveren voor wereldvrede. Waarmee dit geregeld in de media aandacht krijgt.

Elk jaar gaat de familie Dommisse met twee trucks hulpgoederen naar Roemenië.
Gerard Hulsegge (57) uit Vriezenveen organiseert gezondheidsvakanties voor schoolkinderen uit Wit Rusland.
Chauffeur Humphrey Ngala Mwagandi (40) startte een stichting om schoolkinderen in Kenia een zetje in de rug te geven.
http://www.tonmagazine.nl/magazine-archief-41-50/ton-45/belangeloze-inzet-werken-voor-een-goed-doel/

De 22-jarige Gemma Beard werkt in een winkel, en vindt het fantastisch om ’s avonds en in het weekend verkleed als een Disneyprinses zieke kinderen een fijne dag te bezorgen.

De in 2007 9jarige Felix Finkbeiner startte een boomplantactie. Plant for the Planet  plantte in 2011 haar miljoenste boom. Het is ondertussen een wereldwijde milieu-actie.

Arnoud Raskin ontwierp en promoot een uitschuifbaar schooltje voor straatkinderen (zie <Onderwijs alternatief>).

Een klant betaalt stiekem de restaurantrekening van een andere onbekende, die net telefonisch slecht nieuws kreeg.
Sarah, die zelf krap zit, trakteert 2 National Guards, omdat ze dankbaar is voor hun inzet.
https://www.flair.be/nl/uit-thuis/260261/2-verhalen-over-mensen-met-een-groot-hart

Het ene probleem kan helpen het andere op te lossen.
Gregory Kloehn Oakland pakt 2 problemen aan: van afval maakt hij originele kleine huisjes voor daklozen.

Tristram Stuart (1977, Londen) schreef over het wereldwijde voedselverspilling schandaal en begon de "Feeding the 5000"-campagne, waarin 5.000 mensen gratis eten kregen van gedumpte groenten en ander voedsel dat anders als afval zou weggegooid worden. Het is gekopieerd in vele landen.

De BuurtBar is een initiatief van vrijwilligers die met een caravan en koffie in wijken het sociaal contact aanzwengelen.

Steven De Geynst, de 'Muffinman', pleegde een 'diefstal' van twee zakken misbakken muffins uit een afvalcontainer van Carrefour. Het begin van veel acties tegen voedselverspilling in meerdere landen. En nu ook al een verbod voor supermarkten om bruikbaar voedsel nog te vernietigen.

Uit ontzetting voor de klimaatproblematiek riep Alexia Leysen -zelf geen vegetariër- in 2011 voor het eerst op om samen vegetarisch te vasten. Ondertussen is (40) Dagen Zonder Vlees uitgegroeid tot een burgerinitiatief met in 2016 in Vlaanderen 90.234 deelnemers.
 
Bas van der Abel wil met Fairphone een  mobiele telefoon zo eerlijk mogelijk produceren. De eerste 25.000 zijn verkocht.  In 2016 werd de Fairphone 2 nog wat ‘eerlijker’.
 
Carl Herman Unthan (1848-1929) werd geboren zonder armen. Op zijn zestiende studeerde hij af aan het conservatorium. Hij werd een gevierd voetviolist, die velen inspireerde.

Mariusz Kedzierski  (1992) werd geboren zonder armen. Hij reist door Europa en tekent realistische portretten.

Architect Thomas Rau verwerkt prachtige aanbestedingen inzake duurzame en circulaire economie in zijn projecten die leveranciers pushen hun producten en werking verantwoord aan te passen.

Liselotte Roosen doet aan dumpster diving om haar PHD in Noorwegen te behalen.

De 26-jarige kapper Nasir 'Nas' Sobhani, 'The Streets Barber' (Footscray, Melbourne) knipt op zijn enige vrije dag in de week het haar van daklozen. Nas noemt het de "Clean Cut Clean Start" (Propere snit, propere lei).

Maddy (8jaar) stierf 2 weken na haar kankerdiagnose. FBpagina 'Maddy's Mighty Minions' vraagt mensen iets voor anderen te doen en de foto's en verhalen van naastenliefde te delen als troost voor Maddy's familie.

Wereldwijd leggen duizenden mensen anoniem pakjes neer op openbare plekken. Zomaar. Susanne Crombach (53) uit het Limburgse Lanaken probeert zo een positiever signaal de wereld in te sturen.

De zestigjarige Ashrita Furman 2015 uit Queens in New York heeft met 551 het meeste records in het Guinnessboek met records.

Christian Gelleri startte in 2003 met een regionale, locale munt, de Chiemgauer. Zeer inspirerend.

Bram Vanhove (Diepenbeek, 2023) reist sober de wereld rond: “Zoveel te minder ik heb, zoveel te gelukkiger en vrijer ik me voel.”

Buurderij, van ‘boeren en buren’. Een groep buren koopt rechtstreeks bij locale boeren. Een uitbreidend netwerk dat mensen samen brengt.

En nog 99 anderen: https://downtoearthmagazine.nl/artikelen/leven/de-activist/

Steun goede initiatieven. Geef schouderklopjes. Koop er iets. Wees aanwezig.
Veel mogelijkheden voor eigen vrijwilligerswerk vind je via internet. https://www.vrijwilligerswerk.be/node/vacatures

Actie-trainingen Extinction Rebellion, Greenpeace:  ken je rechten

Om goed voorbereid aan acties mee te doen en er actief een rol in op te nemen zijn er online en offline trainingen om vaardigheden als actievoerder, organisator of facilitator te ontwikkelen. Hoe gebruik je vreedzaam verzet? Hoe kan je een situatie blokkeren en de-escaleren?

https://www.greenpeace.org/nl/acties/people-power/greenpeace-academie/

De actie training van XR bereidt je voor op Non-Violent Direct Actions (NVDA), ofwel geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. Deze training is een leuke manier om wat (bij) te leren over geweldloosheid, specifieke actie technieken, juridische consequenties, affiniteitsgroepjes.

https://extinctionrebellion.nl/events/actie-training-2/

De media effectief betrekken bij een actie is belangrijk: werk rond nieuwswaarde, beeldmateriaal, originaliteit ed.

Of: geef deze inspirerende link door aan je sociale contacten, mail-adressen…
Allicht inspireer je zo ook iemand.

Zoek je die ene persoon die je leven kan veranderen? Kijk in de spiegel.
Het doel van het leven is te leven met een doel.