Joert: nomadentent

Het woord "joert" is afgeleid van het Russische joerta, geleend uit een Turkse taal (slaapverblijf). Een joert is een traditionele ronde vilten tent met verticale wanden, bewoond door rondtrekkende families vee-nomaden in de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië. Regionaal worden afwijkende bouwtechnieken en vormen gebruikt. In Mongolië heet ze een ‘ger’.

Het geraamte voor de muren is een fijnmazig schaarvormig scharnierend houten lattenwerk. De massieve lariksdeur heeft een sterk kozijn, en staat op het zuiden gericht. Het dikke wollen viltdoek volstaat voor een eenmalige regenbui in Mongolië. Elders komt hierover een waterdichte liefst ademende (canvas) laag, en tegenwoordig ook vaak nog een polyester hoes. Een centrale hoepel in het dak zorgt voor daglicht en een doorvoer voor de kachelpijp.

New age mensen vinden de yurt interessant vanwege de lage prijs, de lage ecologische belasting, de makkelijke verplaatsbaarheid en de vrij goede warmte-isolatie. Zij zien de joert als een manier om eenvoudiger, onafhankelijker en dicht bij de natuur te leven.

Woonwagen: rondtrekkend leven

Flexibel en verplaatsbaar wonen op wielen kan met een woonwagen of caravan (recreatief).

In België waren de decoratieve Buggenhoutse woonwagens ('pipowagens') met veel houtsnijwerk erg gegeerd. Ze waren zeer mooi, en licht genoeg om met één of twee paarden rond te trekken.

Stacaravans zijn vaak luxueuze bungalows met theoretische 'pro forma' wielen om te voldoen aan wettelijke bepalingen.

Tiny house, minihuis als levensstijl

Rijk- en eigendom als een statussymbool blijk niet noodzakelijk gelukkig te maken. Sinds de Huizen- en Kredietcrisis van 2007 is er veel interesse om bescheiden en klein te wonen, in een Tiny House (vaak op wielen) tussen de 15 en 50 m² of een Small Houses tot 90 m². Maximum 3,5 ton mag je met een aanhangwagen transporteren. Je kan een unit aansluiten op het net, of ook off-the-grid leven met zonnepanelen, regenwaterrecuperatie en een composttoilet.

Je woont goedkoop en duurzaam, maar vooralsnog met een vage wetgeving. Het is onduidelijk of het onder een caravan, bijbouw of woning valt, en de regelgeving verschilt nog van gemeente tot gemeente.

Voor domiciliëring moet je vaak naar achterpoortjes zoeken. Een cohousingproject met gemeenschappelijke ruimtes die meetellen als bewoonbare oppervlakte kan een oplossing zijn. Of je officieel elders domiciliëren.

In Minitopia (rand Den Bosch) mocht iedereen een eigen woonconcept(je) realiseren.

Levend huis

Wilgentenen tot een lengte van 6 meter kunnen zonder kluit geplant worden als je de voet vochtig houdt. Door ze in een kring te planten en naar elkaar te buigen en te vervlechten krijg je dus vrij snel een levende constructie: een wilgenhut, -wigwam, -tipi, -tent of wiglo. Al na 1 seizoen kan je vergroeiingen zien. Ook hazelaar is hiervoor geschikt.

Aan de Overijsselse Vecht woont Bob Radstake met zijn vrouw Cathelijn en hun dochter Lelie in hun levend huis. Met The Greenman Project creëren ze groeiende constructies.

De Stichting Het Levende Dorp bouwt huizen van levende bomen, met de beproefde techniek van arborsculpture (bomen vergroeien) en treeshaping (bomen vormen).

Deze woonvormen worden ook vaak tijdelijk gebruikt, of recreatief aangeboden (vakantieverblijf, camping).

Hutten van riet of twijgen

De Ma'dan (Hof van Eden, Mesopotamische Venetië) is een moerasgebied in het zuiden van Irak. De drijvende huizen en eilanden “mudhif ” worden er van twijgen(bundels) gemaakt. Op het Titicacameer (Huanchaco en Uros, Perú) gebruikt men riet.

Op het land kregen rieten hutten wereldwijd meestal lemen muren.

Andere woonvormen vind je bij Betere Wereld, onder Wonen en samen-huizen