Water is vaak te troebel of te zout om het te drinken. Of er zitten zware metalen of giftige stoffen in. Of gevaarlijke bacteriën. Er zijn mogelijkheden om een aantal van deze risico’s uit te schakelen of te verkleinen.

Je kan water drinkbaar maken door het te filteren
waterfiltersJe perst het water door een ultrafijne zeef die protozoa en bacteriën tegenhoudt. Dit kan omslachtig worden, met een lage opbrengst en de mogelijke noodzaak tot bijkomende ontsmetting.
Via adsorptie door actieve kool (door oververhitte stoom geactiveerde houts- of steenkool) worden resten van bestrijdingsmiddelen, detergenten en dergelijke verwijderd. Ook reuk- en smaakproblemen worden hierdoor opgelost.

Je kan een filter maken door in een buis (vb. bodemloze fles of kruik) of op boven elkaar hangende ‘hangmatjes’ lagen filtermateriaal gescheiden door textiel of vlechtwerk aan te brengen, variërend van grof naar fijn: kiezel- zand- houtskool- zand – kiezel. Het eerste, nog troebele filterwater giet je best weg. Na het filteren steeds nog koken.

Een cascade is een waterval met tussenniveaus en obstakels, een getrapte waterval. Een cascadesysteem is een proces dat in stappen verloopt en waarbij na het bereiken van een bepaalde limiet of capaciteit, de inhoud naar een lager niveau overvloeit. Bij water wordt het vaak gebruikt als filter om deeltjes te laten bezinken. Ook bij overlopen van vaten, en in een septische put kan het toegepast worden.

Houten waterfilter
Van een ontschorst stukje tak (2,5cm, vers groen hout) kan je een passende plug maken voor een tube (of bodemloze fles). De porositeit van de poriën, vaten en membranen van het buitenste xyleem (spinthout) dat voor watertransport zorgt werkt dan als microfilter. Het kan 4 liter water per dag zuiveren, en volgens Rohit Karnik van MIT bacteriën (groter dan 70 nanometer), waaronder meer dan 99 procent van de E. coli tegenhouden. Van enkele geteste soorten bleek den (pinus strobus) het meest geschikt. Virussen zijn veel kleiner en worden niet geblokkeerd. Zouten en chemicaliën zijn nog kleiner en sijpelen dus ook door. Andere houtsoorten met kleinere poriën kunnen mogelijk beter filteren, maar dat zal het proces ook enorm vertragen. (2014: bijkomende testen zijn nodig.)
Hout kan giftig, desinfecterend, bitter (tannines) en harsig zijn en smaken.
Een zeer goede dichting zou moeten garanderen dat het water door, en niet naast de houtvaten sijpelt. Het hout ververs je na een paar dagen.
Met een lange buis kan je meer druk creëren.