Onze vochtbalans op peil brengen is aangenamer als we water een smaakje geven.
drankkoffiepotKoffie wordt gemaakt van geroosterde pitten, zaden of vruchten die daarna gemalen worden.
Thee maken we van verse of gedroogde bladeren, kruiden of vruchten.
Met siroop of (vruchten)sap kunnen we limonade maken.

Als we suikers omzetten in alcohol kunnen we bier of wijn maken. Daardoor bewaart de drank lang, en komen er niet makkelijk schadelijke organismen in.
Door stoken of destilleren kan het alcoholpercentage nog verhoogd worden.

Misverstanden

Bier na wijn geeft venijn.

Wijn na bier geeft plezier.

De volgorde speelt geen rol, de hoeveelheid alcohol maakt je misselijk. Voor ‘het gewone volk’ was wijn duur, en werd enkel eens gedronken bij feesten. Als die op was kwam het minder gewaardeerde bier op tafel.

Een digestief na het eten helpt niet bij de spijsvertering. Integendeel.

Een aperitief (Latijn: aperire = openen) wordt vooraf gebruikt om de spijsvertering en de speekselaanmaak te stimuleren. Is de uitleg van alle wijnhuizen en -verkopers. Ik vond er geen wetenschappelijke studies over. Indelingen met bitter, droog en kruidig stammen uit de tijd toen en nog medicijnen met alcohol gemaakt werden, ook voor spijsverteringsproblemen. De ombuiging naar preventief gebruik is commercieel geïnspireerd. Allicht is het wijzer om minder en gezonder te eten. En dat smaakt nuchter en zonder verdoofde papillen veel beter.

Bier: de methode om van graan urine te maken.