Vee houden is nuttig. Je krijgt prima vlees, melk, leer, wol en mest, en de dieren eten dingen die we zelf niet kunnen verteren. In ruil moet je zorgen voor goed drinkwater, voeding en wintervoeding, ruimte, stalling en verzorging. Let goed op wormen e.a. parasieten en besmettelijke ziekten.

Longarts Kevin Hamilton van de Clinica Sierra Vistain Fresno bevestigt de studies: mensen die dicht bij een mega fabrieksboerderijen leven, sterven gemiddeld tien jaar vroeger.

veeGoedbedoelde overheids-regulitis met verplichte inentingen, aangifteplicht, registratie, oormerken, (geneesmiddelen)register, mestbank, milieureglementering, slachtvergunning, slachthuis,..hebben me doen afhaken. Bemoeizucht en administratie hebben ook grenzen.
Ter bestrijding van epidemieën is het natuurlijk wel zinvol. Maar misschien passen grootschalige projecten, concentraties en antibiotica ook niet in een gezond en preventief beleid. Dus, informeer je goed voor je begint.
Gebruik zoveel mogelijk authentieke, streekgebonden oude rassen i.p.v. commerciële uniforme fokproducten. Die zijn meestal sterker en resistenter dan generaties lang in één richting (op enkele kenmerken) verder geselecteerde dieren of planten.

Binnen soorten en ondersoorten van organismen (planten, dieren..) worden groepen die door de mens door veredeling zijn aangepast een ras genoemd.

Bij de Neolithische Revolutie, het begin van de landbouw, gingen mensen in sedentaire nederzettingen samenwonen. Niet alleen met elkaar, maar ook met vee. Samen met de verandering van hun nieuwe dieet zorgde dit voor een shock in hun immuunsysteem. De

jager-verzamelaars van voorheen hadden volgens hun DNA een veel sterkere ontstekingsreactie. Dat leek tegenstrijdig, maar klopt wel. Omdat een té sterke reactie van ons immuunsysteem vaak schadelijker is dan het pathogeen zelf. (In Nederland: dé pathogeen ?.)

Eendenkroos (Lemna, familie Lemnaceae of, tegenwoordig, Araceae) is een minuscuul plantje dat snel voortplant en groeit, drijvend op traag stromend of stilstaand water. Kroossoorten bestaan in 4 plantenfamilies: lemna, spirodela, wolffia en wolffiella. Lemna heeft maar één wortel, wat haar onderscheidt van Spirodela-soorten. Ze zijn slechts 1-10 mm en hebben meestal maar één blad en geen stengel. Ze worden gegeten door vissen, ratten, eenden, karpers, kippen (e.a. vee).

Deze snelle groeikampioen verdubbelt zijn biomassa in 16 uur, het verdubbelt zich elke twee tot drie dagen (idealiter elke 30 uur), gaat van 1 m² naar 1000 m² in één week en is dagelijks te oogsten.

Per hectare levert het zeven keer zoveel eiwit (gehalte 15-45%) als soja, met een droge stofgehalte van 5-10% of 10-30 ton per hectare per jaar.

De ideale watertemperatuur voor eendenkroos bedraagt 26°C  bij een daglengte van 13 uur. Bij te hoge dichtheid (> 80 g DG/m²) levert eendenkroos onderling competitie voor licht en voedingsstoffen. Bij een te lage densiteit (< 24 g DG/m²) gaan algen in competitie met eendenkroos voor nutriënten.

Het is zeer goed verteerbaar (eiwit 80%) en bevat veel verschillende interessante essentiële aminozuren (lysine en threonine maar minder methionine), tot 5% vet (met het omega 3-vetzuur Į-linoleenzuur) en vezels. Het is theoretisch vergelijkbaar met dierlijk eiwit zoals in vlees en melk.

Het concentreert (helaas) niet alleen fosfor maar ook zware metalen uit het water. Koper, cadmium en arseen maken het dan ongeschikt als (dieren)voeding.

Een variëteit Wolffia Globosa biedt zelfs alle negen essentiële aminozuren, polyfenolen, ijzer en zink. Kroos bevat naast mineralen ook voedingsvezels, anti-oxidanten en beta-carotenen en volgens 2 studies mogelijk ook vitamine B12. Israëlische onderzoekers creëerden een nieuwe soort, de Mankai. Wordt dit de eerste plant die significante hoeveelheden B12 produceert?

Waterlinzen zijn (nog) niet toegestaan voor menselijke consumptie (in Europa). De Nederlandse Vereniging voor Veganisme adviseert leden om een vitamine B12-supplement te gebruiken. De term waterlinzen werd gelanceerd voor menselijke consumptie omdat eendenkroos mogelijk een negatieve weerklank heeft.

Nederlandse onderzoekers vonden in januari 2020 dat een te grote hoeveelheid vitamine B12 in het bloed leidt tot vroeger overlijden, maar (nog) zonder duidelijk oorzaak-gevolg verband.


Dieren hebben twee vitale functies in de maatschappij: lekker zijn en goed passen. (Grey Proops)
Met de dood van mijn man is het laatste rund van mijn erf verdwenen.
Als je 's morgens met de kippen opstaat,
 overdag werkt als een paard en
 's avonds zo moe bent als een hond
dan is de kans groot dat
 je een ezel bent.