Als je het geluk hebt een bron met goed, drinkbaar water te vinden, bescherm die dan. Gebruik het water stroomafwaarts, en bescherm de oorsprong tegen alle vervuiling. (Helaas heb je weinig invloed op industrie en sproeistoffen.)

wichelroedeOm ondergrondse waterlopen of bronnen te zoeken wordt wel eens gebruik gemaakt van een wichelroede, meestal uit metaal (staal of koper) of hout, soms van kunststof.
Het L-vormig model heeft twee staafjes die in een rechte hoek zijn omgebogen. Het korte deel is ongeveer 10 centimeter lang en het andere 30 à 40 centimeter. Iedere hand houdt een kort eind vast met een ruimte tussen de handen van ongeveer 30 à 40 centimeter.
Als de staafjes elkaar kruisen of openzwaaien duidt dat op wat er (water, metaal, mineraal) gezocht wordt.
Het Y-model is een gevorkte tak (vaak hazelaar) die gedragen wordt met de punt of de krul naar voren. De twee uiteinden houd je vast met de duimen naar buiten. Daardoor staat er spanning op de vork, en kan ze naar boven of beneden uitslaan.
Soms wordt ook een pendel gebruikt, een touwtje met een gewichtje aan (metaal, kristal,…). Vaak wordt van het gezochte goed wat op het uiteinde van de wichelroede of pendel aangebracht.

De wichelroede is een hulpmiddel, het menselijk lichaam zelf is de detector. Diep in ons zouden we de gave hebben dingen aan te voelen, of onze omgeving te interpreteren. Onbewust waarnemen van elektriciteit, magnetisme, tellurische stroom of "aardstralen" zou zichtbaar gemaakt worden door deze hulpmiddelen.


Uit experimenten blijkt dat de beweging van de wichelroede alleen van de verwachting van de wichelaar afhangt. Wichelroedes zijn instabiel van vorm, bij de minste beweging aan de uiteinden zal daarom de punt ook bewegen. Dit ideomotorisch effect wordt veroorzaakt door onbewuste spierbewegingen. De kans dat een professionele wichelloper water vindt is niet hoger dan die van gelijk wie, als die een puur willekeurige locatie aanduidt. Als je denkt dat het je kan helpen, waarom niet…

In Zuid-Limburg (be) waren en zijn enkele bronnen die als fontein werk(t)en. De waterbel zit onder een kleilaag ingesloten. Door de grote druk van de bovenliggende massa loopt en spuit het water boven het maaiveld uit.

Dit is nog te zien aan de Pliniusbron in Tongeren, de Sint- Lambertusbron aan de Bronstraat, de bronfontein aan de Lagere school in de Fonteinstraat (Vliermaalroot), en die aan de Wintershovenstraat. Het koude, overlopende waterbassin van de 2 laatste werd eeuwenlang gebruikt als koeling voor de melk van de dorpelingen. De put in Wintershoven is 43 meter diep, en bestaat uit boomstammen die gehalveerd werden. Daarna was het kernhout weggehakt en werden beide delen met smeedijzeren banden terug samengeperst. De kop kreeg een vertanding, en de voet een groef (zoals ook oude balken verbonden werden).

(Een heetwaterfontein wordt een geiser genoemd. Bij een kunstmatige fontein zorgt een pomp of een hoger gelegen reservoir voor voldoende druk om het water te laten spuiten.)

Een betrouwbare bron is iemand die meer dan een keer goed heeft geraden.
(Frank. A. Clark)