Chemisch desinfecteren doodt virussen en bacteriën. Waarna je de rotzooi veilig zelf kan opdrinken. Je moet er dan ook wel de geschikte chemicaliën voor hebben.( Verzadigde jodiumkristallen, chloor of zilver: dit laatste is smaakloos). Ook hier: overdaad schaadt. In noodgevallen kan je je tijdelijk behelpen met

  • Jodium, 8 mg/liter, 30 minuten laten inwerken.
  • Betadine, 7 druppels/l, 30 minuten. Beide niet voor zwangere vrouwen, mensen met schildklierafwijking of -probleem.
  • Kaliumpermanganaat: korrels toevoegen tot het water licht roze is. 30 minuten.
  • Bleekwater: 1 druppel voor helder, 2 voor troebel water. Werkt niet tegen Giardiasis en Cryptosporidium.

bleekwaterWater is een uitstekende biotoop voor allerhande, ook ziekmakende micro-organismen.
Ons leidingwater is zuiver en veilig. Ander water kan een risico zijn.
Veilig drinkwater is niet in alle landen en regio’s beschikbaar. Van verre vakanties weet iedereen dat je er, zelfs met kraantjeswater, voorzichtig moet zijn. Autochtonen hebben er blijkbaar geen of zeer weinig last van.
Mensen die nog steeds water uit waterlopen, putten ed. uit hun omgeving gebruiken hebben van jongs af een weerstand opgebouwd tegen de plaatselijke fauna en flora die er in voorkomt. Hun immuunsysteem is aangepast. (Zie ook <Hygiënehypothese.)

Als je lichaam de tijd heeft kan het zich, als je sterk genoeg bent, ook nog wel aanpassen.
Globetrotters proberen die weerstand geleidelijk op te bouwen door eerst enkele dagen tanden te poetsen met het water, daarna kleine beetjes te drinken, en geleidelijk aan wat meer.
Het garandeert zeker niet dat je géén turista (reizigersdiarree) krijgt.
(Door diezelfde opgebouwde weerstand kunnen vb. honden, hoenders… in tegenstelling tot ons ook van plassen ed. drinken zonder noodzakelijk ziek te worden.)