Een verplaatsbaar hok of kippentractor heeft veel voordelen. Je zet het precies daar waar je het nodig vindt: het stuk tuin of land waar je geoogst hebt, en waar de kippen dan de restjes, het onkruid en de insecten kunnen oppikken en wegscharrelen. Of op gehooid (en nabegraasd) weiland. Of tussen hoge maïs. Of in de serre (kas). Zo helpen ze wieden, graven en insecten bestrijden, beter dan je het zelf kan.
En ze bemesten het land. Prima vruchtwisseling of wisselbouw.

verplaatsbaarkippenhokHet vermijdt ook dat je kippen hetzelfde stuk grond helemaal kaal en stuk scharrelen. Je moet ze vaak genoeg verplaatsen, zodat het gras niet groener is aan de andere kant. Want dan willen ze ongevraagd verhuizen. Je kan dat tegengaan door een net er over te hangen. Zet als ondersteuning in het midden een lange stang met een omgekeerde fles op, anders glippen de mazen over de stang en zakt het net teveel door.

Als verplaatsbare omheining kan je een rol gaas en stangen betonijzer gebruiken.
Maar betonmatten vind ik handiger. Makkelijk te plaatsen. Op de hoeken maak ik ze met een knijpklem aan elkaar vast, dan zijn er geen palen nodig. Neem stukken die niet langer dan 3 meter zijn, anders zwaaien ze bij het dragen ongemakkelijk heen en weer.

Je kan een snel (de)monteerbaar hok gebruiken: 2 platen van 60 cm hoog en vb. 150 lang, die je als een tentje tegen elkaar kan zetten. Een (eventueel afzonderlijk aan te koppelen) legnest op het einde, en 1 lage zitstok in het midden. Maak er van onder ook gaas in, dan kan je het -afgesloten- verplaatsen met de kippen er in. Let er bij het neerzetten op dat er geen kip met haar tenen onder het gaas geklemd zit. Maak een deel van het dak scharnierend.

Ook handig is een hok op wielen: een kippentractor. Maak de vloer op tafelhoogte, dat is makkelijk om te voeren, water te geven (in de winter, in de zomer kan dat buiten), schoon te maken en eieren te rapen.
Maak het dak scharnierend.
Maak het hok lichter en smaller door aan de zijkant afneembare nesten te hangen.
Met een oplopende plank kunnen de kippen langs vloer of zijkant in en uit het hok.
Maak het zo smal dat je er ook mee binnen kan rijden in kas, stal of schuur.
Het makkelijkst zijn vrij grote wielen, vb. van een (kinder)fiets. Vooral op ongelijke bodem is groter ook beter.
Je kan ze afneembaar maken, of wegklapbaar, zoals dat soms bij een tafelzaagmachine gedaan wordt.
Of als bij een steekwagentje, iets boven de grond. Pas bij het kantelen raken ze de grond.

Een hok van die hoogte moet je bij harde wind of storm wel met enkele piketten en een lijn over het dak vastzetten!
Grotere modellen verplaatsbare hokken werden ook voor de varkens gebruikt.

Laat hout van onderstel of onderkant niet rechtstreeks in contact staan met de grond, dan blijft het vochtig en rot snel. Leg er een (stuk) (betonnen) tegel of steen onder.

Voor eenden en ganzen heb je geen hok nodig, enkel omheining en drinkwater.


Toerist met platgereden kip: "Excuseer, is deze kip van u?"
Boer:"Nee, mijn kippen zijn niet zo plat."


Vogelmest (ook van duiven en ander pluimvee) is een zeer complete en krachtige plantenvoeding. Misschien omdat ook de urine in vaste vorm, als een witte topping op de keutel, wordt uitgescheid/ten? Gebruik het best niet puur, maar maak een aftreksel of laat het mee composteren. Vogelmest bevat veel fosfaat en meer kalk en stikstof dan andere mest. Het is de meest geconcentreerde mest. Je kan hem voor gebruik beter mengen met ander mest of compost. Guano zijn gedroogde en gezeefde resten en uitwerpselen van vogels.