Je kan ook als herder met de kudde op stap gaan. De Border Collie is de meest gebruikte herdershond. Er worden zelfs wedstrijden schapen drijven georganiseerd. Om een afdwalend schaap van richting te doen veranderen werd ook wel een herdersstaf gebruikt met een klein schopje op de top. Hiermee werd een kluitje aarde naar het schaap gemikt.

schapenhoedenIn een kudde werd vaak één zwarte bok gehouden. Die moest al het kwade aantrekken, en zo de rest van de kudde gezond houden. Zo ’n zondebok valt natuurlijk altijd extra op in de kudde.

Wetenschappers hebben de manier waarop honden een kudde drijven via computers wiskundig geanalyseerd. De eindconclusie is verassend eenvoudig, en bruikbaar om groepen (ook pluimvee, vissen, mensen…) te manipuleren.  Drijf ze eerst samen, zo compact mogelijk. Daardoor gaan ze reageren als groep. En kan je ze sturen.

Een wolf blijft weg van blaffende kuddebewakingshonden zoals de Pyrenese berghond, Hongaarse Kuvasz en Maremmano. Herdershonden die afgelegen schapenkuddes bewaken krijgen ter bescherming tegen wolven soms een stekelhalsband (CoyoteCollar of Carlanca, wolf collar, of wolvenhalsband om voogdhonden te beschermen tegen aanvallen van wolven). De pinnen wijzen naar buiten (in tegenstelling tot exemplaren die ‘voor trainingsdoeleinden’ verkocht worden – waarvan er sommige ook binnenstebuiten gedraaid kunnen worden).

De belhamel is een gesneden (gecastreerde) ram die een kudde met de bel leidt.
Je kan ook koeien, ganzen…hoeden.

O.m. in Gent, Antwerpen, Rotterdam is een stadsherder met een kudde schapen actief voor het ecologisch onderhoud van natuurdomeinen, openbaar en privé, bermen, langs wegen, autosnelwegen, bruggen en ecoducten, bedrijfsterreinen, dijken, bij kanalen en rivieren, bv. bestrijding van Japanse Duizendknoop, rusthuizen, parken en tuinen omheen campus, natuurlijke graslanden, bosranden, bij bossen, forten, tankgrachten..., zonnepanelenparken,  geluidswallen, natuurbegraafplaatsen, golfterreinen…