Kippen zijn alleseters die prima mest maken.
Maagkiezels zijn de kiezen voor een kip, ze malen het voedsel in de maag.(Schelpen)grit is een bron van kalk voor kippen. Die is noodzakelijk voor de bouw van de eischaal, maar ook voor het onderhoud van botten. Laat schalen van gebruikte eieren drogen en geef ze verkruimeld terug.
Zet een waterbak hoog genoeg, zodat ze kunnen drinken maar er geen vuil in scharrelen. In de winter bevriest het, dus moet je vaker een beetje geven.
Een voederbak met 1 touw aan het plafond ophangen geeft muizen geen kans, maar mussen wel. Een voederautomaat die alleen opengaat als een kip op de voederplaat ervoor staat werkt prima. Ze kennen het snel. Je kan het uit multiplex ook zelf maken. Op You Tube vind je meerdere voorbeelden (Auto(matic) Chicken Feeder(s Plans))

Een andere optie om geen ongedierte aan te trekken is de kippen nooit meer te voeren dan ze opeten.

kippenhok2In een droog en tochtvrij hok voorzie je wat kort droog strooisel (houtkrul, schors, stro). Dat is makkelijker om het schoon te maken, en geeft betere mest. Scherm de ingang af tegen wind. Leg wat hooi of stro in nesten van ca. 30 x 30 cm, 40 cm hoog, die een beetje donker mogen staan.
Zitstokken moeten vastzitten zodat ze niet kantelen of draaien. Ze zijn 3 à 5 cm breed en zonder scherpe kanten. Op 1 meter zitstok is plaats voor 4 à 5 kippen van een halfzwaar ras. Verplicht ze vanaf de eerste nacht om binnen te slapen. Eens ze geleerd hebben in een boom te slapen, krijg je ze er niet meer uit. (Voordeel: de vos kan door overkill geen ravage in je hok aanrichten.)
Maak het hok afsluitbaar voor als je ze wilt vangen (vlooieninspectie, behandeling, kortwieken, slacht).

Controleer het hok geregeld op rode vogelmijten (een speldenkop dik) die zich overdag tussen kieren in het houtwerk, in legnesten en op het einde van de zitstok schuilhouden. ’s Nachts zuigen ze zich vol bloed.
1 tot 3 mm lange, bruine vederluizen leven op de huid van de kip. Je ziet ze vooral rond kop en aars.
Kalkpootmijten (Knemidocoptes mutans) nestelen zich onder de schubben van de poten. Die verdikken en worden ruw en lelijk. De mijten verstikken als je de poten een paar keer met vaseline insmeert.

kippenhokPyrethrum is een krachtig zenuwgif voor koudbloedigen en is vrij onschadelijk voor warmbloedigen zoals de mens. Het breekt snel af. Herhaal de behandeling van hok en dieren nog eens na drie dagen. Zo dood je ook mijten en luizen die bij de eerste behandeling nog in hun ei zaten. Pyrethrum is niet-selectief en doodt dus ook andere insecten en spinachtigen in het hok. Het is schadelijk voor bijen en vissen.

Kippen binnen en vossen buiten houden kan met afsluitdraad (3 à 4 cm mazen) van minstens 1,30 m hoog. Bevestig de draad aan de buitenkant van de palen zodat vossen en marterachtigen de ren niet binnen kunnen. Plooi de bovenzijde van de omheining naar buiten in een hoek van 30°.
Bedek een strook van 40 cm met tegels of betonplaten. (Of esthetischer: kippengaas, 2 cm onder de grond.)
Zo kan de vos geen toegangspijp graven onder de omheining. Vossen zijn wel slim maar hebben niet het idee om vóór de tegels beginnen te graven.

Ik zag op beelden van een infraroodcamera (2019) hoe een rat in het duister een kip pakt: net als een wezel, recht naar de keel.

Wil je een groene bodem behouden dan heb je 10 tot 25 m2 per dier nodig. Een oude grasmat is beter bestand tegen het gescharrel. Verdeel het terrein in twee stukken die ze afwisselend kunnen gebruiken. Of bescherm sommige grasplekken door er snoeihout over te leggen. Of maak een verplaatsbare ren (en hok). Dat kan je ook op tuinpercelen zetten na de oogst. Daar zijn ze fantastisch in het vangen van insecten, die ze voor jou omzetten in eieren. Makkelijk en efficiënt.


Twee kippen vluchten voor een haan. 'Niet zo vlug, hij wordt al wat ouder!'