Een schaap heeft ca. 1.250 m2 grasland nodig.
Een schaap kan 15 tot 20 jaar worden. Schapen bijten gras kort af. De schapenmaag wordt gebruikt in gerechten als tripes en haggis. Uit schapendarmen werden condooms en snaren voor violen gemaakt. De wol wordt gebruikt om te spinnen en vilt te maken.

SchapenstalHet Soay schaap is een klein (61 cm), schuw, bruin dier dat nog het dichtst bij het oerschaap zou staan. Soay (sajet) betekent wol in streektaal. Het is waarschijnlijk een kruising tussen het wilde Urial schaap van Centraal-Azië en de Moeflon van Mediterraan Europa. Het kan een Keltisch ras zijn, dat door de Oude Belgen tijdens hun overtochten op het eiland St-Kilda is uitgezet. (Niet te verwarren met St-Kilda-schaap.)
Het ras heeft weerstand tegen gangbare schapenziekten, is goed bestand tegen barre weersomstandigheden en tevreden met sobere voeding als grassen, netels, struiken.
Ze hoeven niet geschoren te worden, de wol valt jaarlijks op natuurlijke wijze uit. De 1,5 tot 2 kg wol is van matige kwaliteit, met een vrij korte vezellengte.

De bronst is kort, van november tot januari. Het lammeren gaat vlot. Tweelingen komen vaak voor.
Volwassen ooien wegen ongeveer 25 kg, rammen ongeveer 35 kg. Zij hebben een korte staart en witte strepen boven de ogen, en een witte onderkant. Rammen hebben zeer rond gebogen, grote en dikke hoornen. Ooien hebben puntige, naar achter gerichte hoornen, maar kunnen ook hoornloos zijn.

Door hun rui worden ze tegenwoordig veel ingezet voor de begrazing van natuurgebieden.
De West-Aziatische moeflon (Ovis orientalis) wordt gezien als wilde voorouder van ons gedomesticeerde schaap.


Condoom: waterdicht alibi. (Juul Kinnaer)
Condooms zijn niet helemaal veilig. Mijn vriend droeg er een en
werd overreden door een bus.
 (Bob Rubin)
In de kleuterklas: 'Gisteren vond ik een condoom op de balustrade.'
 'Wat is een balustrade?'